Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η πρόταση αναθεώρησης  που καταθέτουν ενισχύει τον κοινοβουλευτισμό. «Καταθέτουμε λοιπόν μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ. Καταθέτουμε όμως και μια πρόταση που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό».

Πάτησε πάνω στην «μεταμνημονιακή περίοδο»

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή και δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούν σχετικά με την εμπειρία της χρεοκοπίας και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή, όπως η γενικευμένη φοροδιαφυγή και η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα.

Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας».

Αναφορά στην Λούξεμπουργκ για την «εμπιστοσύνη στη δημοκρατία»

Σχετικά με το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η απευθείας εκλογή από το λαό, είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο δυισμού και αντικίνητρο συναίνεσης. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ρόζα Λούξεμπουργκ για να δηλώσει πως οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται τον λαό και την δημοκρατία.

«Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών. Νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση και θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία και έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Αυτές είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας.

Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, “προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης” (Ρόζα Λούξεμπουργκ). Πρέπει να σκεφθούμε σε πιο σύστημα οδηγούμαστε εάν δεχθούμε ότι ο λαός κάνει λάθη και πρέπει να δώσουμε την εξουσία σε εκείνους που δεν κάνουν λάθη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία».

«Να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας»

Ο Α. Τσίπρας ζήτησε από το Κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος, επισημαίνοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα πρέπει να θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Εκτίμησε ότι κάποιοι θα χειραγωγηθούν από πολιτικές σκοπιμότητες και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης που θα δείξει η πλειοψηφία των βουλευτών.

«Είναι η ώρα το Κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. Να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Προσέθσε πως γνωρίζει «ότι δεν θα είναι εύκολο να πράξουν έτσι, για αρκετούς και αρκετές σε αυτή την αίθουσα, γιατί παρά τις απόψεις τους, πολλοί, είτε θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος, είτε και θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες.

Έτσι όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια. Και είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Καλώ λοιπόν τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Είμαι βέβαιος, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. Αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ. Αυτό ελπίζω να αποφασίσουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση και συναίνεση. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, το πολιτικό μας καθήκον, οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, που υπηρετούμε, που θέλουμε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε».

Ζήτησε τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Επισήμανε πως είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, «ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», καθώς και «να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

«Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο» δήλωσε για τον Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες, ενώ απαντώντας στην τοποθέτηση του, ανέφερε πως δεν υπήρξε πρόταση με συνοχή και ειρμό και υπογράμμισε πως τα όσα είπε δεν συνάδουν με αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό. Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση; Οι διαρροές σας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση και έρχεστε τώρα και προτείνετε να αναθεωρήσουμε πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμά μας; Δεν κατάλαβα την θέση σας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά που είπατε δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδεχομένως είναι θέση προέδρου του Εδεσσαϊκού».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης άλλαξε την αρχική του θέση για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, επειδή του τράβηξαν το αυτί οι βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Όπως υπογράμμισε, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση. «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία. Δεν έκανα μόνος μου την συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση».