Υπέρ του σχέδιο της Ρωσίας τάχθηκαν Βολιβία και Κίνα. Οχτώ χώρες καταψήφισαν το σχέδιο ενώ τέσσερεις απείχαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το Σάββατο έπειτα από αίτημα της Ρωσίας ώστε να καταδικαστεί η επέμβαση των Δυτικών δυνάμεων στη Συρία.
 
Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην Ντούμα το προηγούμενο Σάββατο.
 
Όπως ανέφερε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα στη Συρία για τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων ενώ διαβεβαίωσε ότι μια τέτοια έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
 
Όπως σημείωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι «η χρονική περίοδος για διάλογο έληξε χτες (σσ την Παρασκευή) ενώ εξήγησε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων στη Συρία.
 
«Τα χημικά όπλα αποτελούν απειλή για όλους μας», τόνισε η Ν. Χέιλι. «Το χθεσινό μήνυμα των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρο. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Ασαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των πολιτών της Συρίας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής, αφήνοντας αιχμές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και για επόμενη επίθεση. «Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε την πίεση, αν το συριακό καθεστώς είναι τόσο ανόητο ώστε να δοκιμάσει την θέλησή μας», δήλωσε. 
 

Νέο σχέδιο από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία
 

Οι τρεις σύμμαχοι αποφάσισαν να κατεβάσουν νέο ψήφισα το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
 
Το κείμενο συνέταξε η Γαλλία ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία ψήφισής του, καθώς σύμφωνα με διπλωματική πηγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Γαλλία  επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση».
 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη πρώτη φορά που στο ΣΑ του ΟΗΕ κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.
 

Τι προβλέπει το σχέδιο
 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού», ενώ απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλών (OPCW).
 
Επίσης οι η Γαλλία ζητά να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».
 
Σε πολιτικό επίπεδο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» όπως προβλέπεται από τις τελευταίες συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη στις 3 Μαρτίου.
 
Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.