‘Εκτός από την παρουσία της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει προφανώς την ικανότητα να κάνει ιδιαίτερα αισθητή και την …απουσία της!

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αυτό ακριβώς συνέβη με την «παράλειψή» της να αποστείλει επιστολική ψήφο (βρίσκονταν στην Λισαβόνα) στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε την Τρίτη (12/5) καθώς και τις τροπολογίες που το συνόδευαν. Μάλιστα μία εξ’ αυτών ήταν εντελώς άσχετη με το νομοσχέδιο μια και αφορούσε την παράταση της θητείας του Δ.Σ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής και διευκολύνσεις για την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας και την υπαγωγή στον νόμο 4321/15 των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί για χρέη προς το ΙΚΑ, ενώ μία ακόμη αφορούσε την ανέγερση ισλαμικού τεμένους. Στο νομοσχέδιο ζητήθηκε σειρά ονομαστικών ψηφοφοριών από την Νέα Δημοκρατία.

Η λέξη «παράλειψη» μόνον σε εισαγωγικά μπορεί να μπει όταν αναφέρεται στην Πρόεδρο της Βουλής αφού – με δεδομένες τις σχολαστικές της συνήθειες- το τελευταίο πράγμα που μπορεί κανείς να της προσάψει είναι αμέλεια ως προς τις κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιλογή αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνιστά έκφραση πολιτικής δυσφορίας για τις πρακτικές κατεπείγουσας νομοθέτησης από την πλευρά των υπουργείων, καθώς και της «κακιάς συνήθειας» των εμβόλιμων τροπολογιών. Να σημειωθεί ότι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζαν στο εξωτερικό φρόντισαν να αποστείλουν επιστολική ψήφο, αν και σε καμία περίπτωση δεν έκριναν οι απόντες το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Πάντως οι όποιες ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, περιορίζονται στα ζητήματα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού από την Μόσχα –όπου παραβρέθηκε για τους εορτασμούς των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη- παρενέβη και στο θέμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του δημόσιου χρέους και στην Επιτροπή Αλήθειας που έχει συσταθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Χαρακτήρισε «παράνομο» το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους σημειώνοντας ότι «διαδικασίες και συμφωνίες που έχουν συναφθεί κατά παράβαση του ελληνικού Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για μία παρέμβαση που δεν είναι ούτε τυχαία ενώ όπως έχει πολλάκις και η ίδια επισημάνει η λειτουργία της επιτροπής Αλήθειας κάθε άλλο παρά βρίσκεται σε «διάσταση» με την γενικότερη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε και μία αιχμηρή δήλωση για το θέμα της αύξησης του νεοναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας του νεοναζισμού και του ρατσισμού και όλα τα κόμματα που ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, φέρουν βαριά ευθύνη για αυτήν την αύξηση της δημοτικότητας». Μάλιστα η δήλωση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την άρνηση Νεάς Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την Τρίτη το μεσημέρι στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «μομφή» εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ.Λαγού, μετά τις καταγγελίες της Λιάνας Κανέλλη, για απειλές εναντίον της. Κατά της πρότασης τάχθηκαν τόσο το Ποτάμι όσο και το ΚΚΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι – σύμφωνα με πληροφορίες- τόσο ο Κ.Μητσοτάκης από την πλευρά της Ν.Δ όσο και ο Γ.Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, είχαν εγκαλέσει την Πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες του κανονισμού έναντι των συμπεριφορών των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα το όλο ζήτημα να έχει συνέχεια