Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να απαντήσει σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, ο Α. Λοβέρδος απάντησε πως δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς του παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους. Υπογράμμισε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι επιχείρησαν να τον εμπλέξουν.

«Χρήματα δεν βρέθηκαν, ούτε ένα ευρώ. Και ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους λοιπούς συγγενείς πρώτου βαθμού, τους συνεργάτες μου όλους, τίποτα. Και αυτό αποφεύγουν ακόμα να το δώσουν με τίτλους στη δημοσιότητα. Συμπέρασμα: Για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες  επιτροπές και οι κεντρικές επιλογές του υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών.

Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνον για μια χειραψία όταν έγινε πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων, ένα μήνα πριν φύγω από το υπουργείο στα τέλη Μαρτίου του 2012. Ντροπή τους. Θα δώσουν λόγο για όλα αυτά. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω».

Παράλληλα, απάντησε στις κατηγορίες για την υπερτίμηση κοστολόγισης για τα φάρμακα της Novartis όπως το Tasigna των 200 mg, το Tasigna Caps Hard των 150 mg, το Gilenya των 0,5 mg και το Lucentis των 2,3 mg.

Η αποδεδειγμένη αλήθεια για τα φάρμακα, για τα οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν αθλιότητες, έχει ως εξής:

-Gilenya: Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή. Να σημειωθεί ότι και για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που ετιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα.

Tasigna: Υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούργιο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία.

Lucentis-Avastin: Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin! Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο.