X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Δεν παραδοθήκαμε σε δανειστές και μεγάλα συμφέροντα» υποστηρίζει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση του κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς να παραδοθεί στους δανειστές και τα μεγάλα συμφέροντα, παρά το ότι κάποιοι είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της. Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως δεν θα επιτρέψουν να τους εγκαλούν για μειοδοσία οι πολιτικοί γόνοι και οι χορηγούμενοι της Siemens και της Novartis. Δήλωσε πως είναι περήφανος για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς παρά τις αντιδράσεις κάποιων «που ντύνονται με χλαμύδες και περικεφαλαίες», βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας της χώρας και «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας». Ο Α. Τσίπρας απάντησε σε μερίδα του κοινού που τον αποδοκίμασε.
Angelos Zymaras / SOOC
|

Στο άνοιγμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως με τη συγκέντρωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε μια απάντηση σε όσους θέλουν να τη μετατρέψουν σε πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Τόνισε ότι δεν θα αφήσουν να παριστάνουν τους υπερπατριώτες οι απατεώνες που λεηλάτησαν την Ελλάδα και τώρα φορώντας χλαμύδες και περικεφαλαίες, βρίσκονται μαζί με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση. Είναι μήνυμα απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».

Δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία. Ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας. 

Ως εδώ. Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Με σφαίρες από Siemens και Novartis τα πυρά σε ΝΔ

Ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να τους εγκαλούν για εθνική μειοδοσία οι πολιτικοί γόνοι και οι χορηγούμενοι από τη Siemens και τη Novartis και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων.

«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες.

Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο», είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς  για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού. Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας»

Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική, ενώ «στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα και ότι στα Βαλκάνια κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή».

Επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μόνον όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που αναγράφονται στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι μπαίνει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας και κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

«Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους. εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας.

Η συμφωνία βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονία. H γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης».

«Έχουν γίνει πια σαφή στον λαό τα δύο σχέδια για τη χώρα»

Όπως υποστήριξε, έχει γίνει πλέον σαφές στον ελληνικό λαό ότι τα δύο σχέδια που συγκρούονται είναι αυτό της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και έχει σχέδιο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, με αυτό της ΝΔ  με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων.

«Ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια.

Από τη μια είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ένα σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας. Ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη « ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ.

Η προστασία των εργασιακών σχέσεων και η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων. Αυτή η κυβέρνηση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», ενώ η ΝΔ «είναι με το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Εμείς με το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και η ΝΔ, με την οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό.

Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων και η ΝΔ, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο. Μαζί σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά, είμαστε τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε».

Απάντησε στις αποδοκιμασίες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μερίδα του κοινού αποδοκίμασε τον πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε στις αποδοκιμασίες λέγοντας ότι μόνο σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις μπορούν να συμβούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, αυτή είναι η απτή απόδειξη ότι μόνο σε μια δημοκρατική συγκέντρωση μιας δημοκρατικής δύναμης, μπορούν να έχουν το θάρρος να έρθουν κάποιοι με διαφορετική άποψη.

Πείτε μου εσείς, που αλλού θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Στις συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς, του μίσους και της μισαλλοδοξίας; Ναι, εδώ μπορούν να έρθουν γιατί ξέρουν ότι είμαστε δημοκράτες με παράδοση στον δημοκρατικό διάλογο, την αντιπαράθεση των απόψεων. Γνωρίζουν ότι εδώ χτυπά η καρδιά της δημοκρατίας


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις