Μιλώντας στον Real, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων ανέφερε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε το έργο πίσω. Όταν μιλάμε για τον Μεγάλο Περίπατο μιλάμε για την μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση και δεν θα το σταματήσουμε. Επιλέξαμε όμως έναν διαφορετικό τρόπο από τον κλασικό -που ποιος είναι- να βάλουμε απευθείας την μπουλντόζα. Επιλέξαμε να κάνουμε τη διαβούλευση στην πράξη. Είδαμε ότι αυτό πέτυχε γιατί έχουμε αντλήσει τα πραγματικά δεδομένα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά τη συγκεκριμένη ανάπλαση. Συγκεκριμένα, με παραδείγματα. Όταν εμείς πήραμε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δώσουμε άλλη μία επιπλέον λωρίδα στην Πανεπιστημίου, αυτό προέκυψε μέσα από την αξιολόγηση της πιλοτικής αυτής παρέμβασης. Εκεί λοιπόν αναφέρεται στο κομμάτι ο κ. Δήμαρχος στη φράση του ‘δεν βγήκε’. Δεν σημαίνει, όμως, ότι ο Μεγάλος Περίπατος σταματάει. Αλλά ότι βελτιώνεται, ότι μέσα από την αξιολόγηση της πιλοτικής παρέμβασης βελτιώνεται ξεκάθαρα” και πρόσθεσε ότι “οπουδήποτε βρίσκουμε προβλήματα τα αξιολογούμε και τα βελτιώνουμε”.

Όπως και ο Μπακογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στο νέο, μόνιμο έργο που θα ξεκινήσει το 2021, ενώ μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει το φιάσκο με τις ζαρντινιέρες του 1 εκατ. ευρώ. «Ο Μεγάλος Περίπατος, όμως, συνεχίζει κανονικότατα και θα βγει σε τροχιά οριστικής υλοποίησης από το 2021. Τότε, αν θέλετε, θα δείτε να ‘ξηλώνονται οι ζαρντινιέρες’, που όμως δεν ξηλώνονται, θα εγκατασταθούν πλέον στις 129 γειτονιές της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πετάξαμε δύο εκατομμύρια, οι ζαρντινιέρες είναι προίκα του δημου»

Στη συνέχεια, συνεχίζοντας την άμυνα για τις καταγγελίες περί υπερκοστολογήσεων αλλά και δημοσίου χρήματος που σπαταλήθηκε, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «εμείς έχουμε πει εξαρχής και αυτή ήταν η φιλοσοφία της συγκεκριμένης προμήθειας, εμείς προμηθευόμαστε στοιχεία αστικού εξοπλισμού τα οποία έχουν τη δυνατότητα της μετεγκατάστασης. Δηλαδή όταν μπούμε πλέον στην οριστική εφαρμογή των έργων, από Φλεβάρη του 2021, όλες αυτές οι ζαρντινιέρες, τα φυτά που βλέπετε, θα πάνε πλέον σε αναπλάσεις όλων των πλατειών και των γειτονιών της Αθήνας. Αυτή ήταν η αρχική φιλοσοφία και αν θέλετε αυτός ήταν και ο βασικός μας στόχος, τα 2 εκατ. περίπου που δαπανήθηκαν να μην πεταχτούν. Όταν μετακομίζουμε, δεν πετάμε τα έπιπλα, τα πάμε στο καινούργιο σπίτι. Αυτή είναι και η διαδικασία».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην υπόθεση της κάμπιας στην Ομόνοια, δίνοντας την πληροφορία ότι πρόκειται για το είδος «καραφατμέ». «Αλήθεια είναι ότι δυστυχώς προσβλήθηκε το γκαζόν από ‘καραφατμέ’, έτσι λέγεται το είδος της κάμπιας. Αμέσως οι υπηρεσίες του δήμου πήγαν και έριξαν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο σκοτώνει αυτό το συγκεκριμένο ζιζάνιο και αν παρατηρήσετε τώρα το γκαζόν στο σιντριβάνι της Ομόνοιας έχει ξανανθίσει, με εξαίρεση κάποια μικρά κομματάκια».

Ανοιχτή Πόλη: «Χάσαμε 2 εκατομμύρια, κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα 63»

«65 εκατομμύρια ευρώ έχει προβλέψει ο κ. Μπακογιάννης στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις ανάγκες του «ωραιότερου περιπάτου της Ευρώπης»: 2,5 εκ. για το 2020, 20 εκ. για το 2021, 30 εκ. για το 2022 και 12,5 εκ. για το 2023.» υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», του Νάσου Ηλιόπουλου, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «υπόσχεται εκτεταμένες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα για το 2021 με βάση άγνωστες μελέτες, χωρίς έναν αξιόπιστο απολογισμό για το τι πήγε στραβά μέχρι τώρα, χωρίς τη δρομολόγηση ενός πλαισίου ουσιαστικής διαβούλευσης με τους ανθρώπους της πόλης, χωρίς εξήγηση για τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για προσωρινές «προσομοιώσεις» μετά από διαγωνισμούς αμφισβητήσιμης νομιμότητας»

«Η ομολογία του κ. Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο Μεγάλος Περίπατος χωλαίνει – κάτι που οι δημότες έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό – δεν μοιάζει να τον εμποδίζει από το να επιμένει στην ίδια συνταγή της αυθαιρεσίας που υπονόμευσε τις θετικές προοπτικές μιας παρέμβασης στο κέντρο της πόλης. 65 εκατομμύρια ευρώ έχει προβλέψει ο κ. Μπακογιάννης στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις ανάγκες του “ωραιότερου περιπάτου της Ευρώπης”: 2,5 εκ. για το 2020, 20 εκ. για το 2021, 30 εκ. για το 2022 και 12,5 εκ. για το 2023. Η Ανοιχτή Πόλη ήδη από τον Ιούλιο χαρακτήρισε την υλοποίηση των σχεδιασμών του κ. Μπακογιάννη με τρεις λέξεις: καψόνι, προχειρότητα και ασυδοσία» αναφέρει η δημοτική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας και προσθέτει:

«Χωρίς ουσιαστική προσπάθεια να εμπλακεί η επιστημονική κοινότητα στα ζητήματα αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με υποβάθμιση της λειτουργίας των διαπαραταξιακών επιτροπών, με αναιτιολόγητες σπατάλες που καταστρατήγησαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για «παρεμβάσεις χαμηλού κόστους», σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών, ο Μεγάλος Περίπατος έφτασε γρήγορα να αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα για τους Αθηναίους.

Σήμερα, ο κ. Μπακογιάννης, χωρίς να ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του, υπόσχεται εκτεταμένες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα για το 2021 με βάση άγνωστες μελέτες, χωρίς έναν αξιόπιστο απολογισμό για το τι πήγε στραβά μέχρι τώρα, χωρίς τη δρομολόγηση ενός πλαισίου ουσιαστικής διαβούλευσης με τους ανθρώπους της πόλης, χωρίς εξήγηση για τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για προσωρινές «προσομοιώσεις» μετά από διαγωνισμούς αμφισβητήσιμης νομιμότητας, για τους οποίους η Ανοιχτή Πόλη έχει προσφύγει στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, χωρίς να έχει γίνει μισό βήμα για την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς ένα σχέδιο για ένα λειτουργικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει το κέντρο με τις γύρω γειτονιές και, μέχρι τώρα τουλάχιστον, χωρίς καμία εγγύηση για την προστασία της πόλης απέναντι στη μονοκαλλιέργεια της εστίασης και του τουρισμού.

Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε πρόσφατα την τρίμηνη παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή και κατέθεσε εννέα προτάσεις για ένα ζωντανό κέντρο. Ανάμεσα σε αυτές, για 24ωρη λειτουργία του μετρό και του ΗΣΑΠ Παρασκευή και Σάββατο και πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στήριξη της κατοικίας, για προστασία του πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου. Για την Ανοιχτή Πόλη, μια αποτελεσματική παρέμβαση που θα λειτουργήσει προς το συμφέρον των δημοτών δεν είναι ζήτημα χορηγιών και δημοσίων σχέσεων. Η Δημοτική Αρχή, πέρα από ιδιωτικές συναντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, πρέπει να ακούσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς και τους φορείς των κατοίκων και των επιχειρηματιών της πόλης. Να τους ακούσει μέσα από έναν δημόσιο και δομημένο διάλογο, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και κρυφές δεσμεύσεις. Η εργαλειοποίηση της επιστημονικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με την περιφρόνηση των κοινωνικών συναινέσεων που απαιτούν κρίσιμες παρεμβάσεις στην πόλη, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέα σπάταλα αδιέξοδα.»