X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Δεν θα πετούν πλέον ανεξέλεγκτα τα drones στην Ελλάδα

Υπό απολύτως συγκεκριμένους όρους και συνθήκες θα μπορούν πλέον να πετούν και στην Ελλάδα τα γνωστά drones ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τις αεροπορικές πτήσεις, μετά από σχέδιο που εκπόνησαν από κοινού ΥΠΑ και ΕΥΠ και θα αποτελεί τη βάση για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ήδη βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο
|

«Το έργο της ομάδας εργασίας και η υιοθέτηση του εν λόγω κανονισμού έχει ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης» αναφέρει έγγραφο της ΥΠΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

«Το τελευταίο διάστημα, η κλιμακούμενη ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση των πάσης φύσεως τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων συσκευών προκαλεί παγκόσμια ανησυχία» αναφέρει η ΥΠΑ.

«Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχει εκπονήσει σχέδιο κοινών κανόνων, προτύπων και κατευθυντηρίων αρχών, το οποίο ρυθμίζει τα της λειτουργίας και εκμετάλλευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό χώρο» επισημαίνει η ΥΠΑ.

«Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έχει συσταθεί από την ΥΠΑ ομάδα εργασίας με σκοπό τη σύνταξη πλήρους ελληνικού κανονισμού, εναρμονισμένου ήδη με το αυστηρό πλαίσιο που προετοιμάζει ο EASA» σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.

«Η αρμοδιότητα και ευθύνη του εντοπισμού της ταυτοποίησης και παραπομπής παραβατών στις δικαστικές αρχές παραμένει στις μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Η ΥΠΑ έχει την ευθύνη της θέσπισης προδιαγραφών και απαιτήσεων λειτουργίας καθώς και της λήψης μέτρων διοικητικής φύσεως ενώ θα συνδράμει σε θέματα αρμοδιοτήτων της» επισημαίνει η ΥΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία από το Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη 32χρονου οποίος εντοπίστηκε να «πιλοτάρει» από απόσταση drone το οποίο διέθετε κάμερα και βιντεοσκοπούσε τη Βουλή και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τι προτείνει η EASA

Προτεραιότητα για την EASA δεν είναι μόνο η ασφαλής χρήση των drones αλλά και η ενθάρρυνση της καινοτομίας. «Εύκολα, μέσα από εξαιρετικά αυστηρούς ή ακόμη και παράλογους κανονισμούς, μπορεί μία ανερχόμενη τεχνολογία να οδηγηθεί σε “θάνατο”» εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της EASA κ. Ηλίας Μαραγκάκης. 

«Τα drones έχουν πολλές υποσχόμενες εφαρμογές και προσφέρουν δυνατότητα για καινοτομία.  Φυσικά, προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση του υψηλού επίπεδου ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Γι' αυτό και θεωρούμε απαραίτητη τη χρήση τεχνολογιών όπως geofencing που θα εμποδίζουν τη πτήση drones κοντά σε περιοχές με αεροπορικό ενδιαφέρον, π.χ. αεροδρόμια ή περιοχές προσέγγισης αεροσκαφών» σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαραγκάκης, το geofencing γίνεται με ψηφιακούς χάρτες που ορίζουν στο σύστημα πλοήγησης του drone -μέσω gps- τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν περιορισμοί. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η κάθε χώρα να ορίζει τους χώρους στους οποίους η χρήση των drones θα περιορίζεται (π.χ. σε ύψος) ή ακόμη και θα απαγορεύεται πλήρως» εξηγεί.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ οι όροι χρήσης drones διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών. Σε κάποιες χώρες χρειάζεται ειδική άδεια κατόπιν εξετάσεων, ενώ σε άλλες χώρες απλά μια βεβαίωση, και αυτή μόνο εφόσον το drone είναι εξοπλισμένο με κινηματογραφική κάμερα.

«Οι ρυθμιστικές μας προτάσεις για νέους κανονισμούς προσπαθούν να φέρουν μία ομοιογένεια, χρησιμοποιώντας τη μέχρι τώρα εμπειρία από κάθε χώρα, καθώς και βέλτιστες πρακτικές» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της EASA.

Όπως αναφέρει, για τα μικρά drones προτείνεται ένα σχετικά χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θέτει όρια στη χρήση τους, χωρίς όμως τα όρια αυτά να αυξάνουν το κόστος χρήσης ή να εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

«Όσο πιο μεγάλα τα drones και πιο επικίνδυνη η χρήση τους (π.χ. λήψη εικόνων πάνω από στάδιο) τόσο πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο και η αδειοδότηση. Με άλλα λόγια, σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος του drone αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται» εξηγεί ο κ. Μαραγκάκης.

Πάντως, το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας  είναι εξίσου σημαντικό, όμως είναι εκτός των καθηκόντων της EASA, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, επιβλέποντας -μεταξύ άλλων- τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας στην ΕΕ.  

Ρυθμίσεις στο «αεροπορικό πακέτο»

Πρόσφατα η Κομισιόν πρότεινε ρυθμίσεις για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τη συντήρηση και τη λειτουργία drones σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες εντάχθηκαν στο «αεροπορικό πακέτο» του περασμένου Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και ήδη αρκετά κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει στη θέσπιση εθνικών κανονισμών για την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 45 του πρόσφατου σχεδίου κανονισμού εισάγει για τη σχεδίαση, την παραγωγή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των drones την υποχρέωση της πιστοποίησης που θα καθορίσει τους περιορισμούς ασφαλείας, τις συνθήκες λειτουργίας και τα όποια δικαιώματα. Όταν αυτά θα διασφαλίζονται, θα κατατίθεται σχετική δήλωση στην αρμόδια αρχή. 

Επίσης, το σχέδιο κανονισμού δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να υιοθετήσει νομοθετικές πράξεις με τις οποίες θα καθοριστούν λεπτομέρειες για τα drones τόσο για το λειτουργικό κομμάτι όσο και το καθαρά βιομηχανικό κομμάτι (μηχανές, έλικες, εξοπλισμός κτλ.).

Στο ίδιο πλαίσιο θεσπίζονται δεσμευτικές υποχρεώσεις για τους χειριστές των drones αλλά και για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, εκτιμάται ότι διεθνώς περίπου το 10% της πολιτικής αεροπορίας θα είναι μη επανδρωμένη σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι η παγκόσμια αγορά θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2022 και θα φτάνει τα 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, με την Ευρώπη να καταλαμβάνει περίπου το 25% και να περιμένει τη δημιουργία 150.000 θέσεων απασχόλησης μόνο στην παραγωγή έως το 2050.

Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση της ΕΕ αναγνωρίζει και σημαντικούς κινδύνους, καθώς τα drones προσφέρουν νέες ευκαιρίες για παράνομη δραστηριότητα που περιλαμβάνει την εποπτεία (κατασκοπία, αναγνώριση στόχων) ή την εκτέλεση επιθέσεων (βόμβες, παράδοση οπλισμού σε αυλές φυλακών).

Αυτές οι μη αδειοδοτημένες και παράνομες χρήσεις των drones θα αποτελούν τις κύριες απειλές ασφαλείας, ενώ παράλληλα τα drones είναι πιο τρωτά λόγω της τηλεκατεύθυνσης, αλλά και ευεπίφορα στο hacking.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι λειτουργοί drones μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έχουν δυσκολίες αναχαίτισης ή παρεμπόδισης συγκεκριμένων επικίνδυνων λειτουργιών, αλλά και αναγνώρισης του χρήστη, σημειώνουν οι Βρυξέλλες.

 

Παρ' ολίγο αεροπορική τραγωδία πάνω από το Λος Άντζελες


Aξίζει να σημειωθεί πως, μόλις χθες Παρασκευή και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FDA),  ο πιλότος ενός Airbus A380 της Lufthansa ανέφερε πως κατά τη διάρκεια προσέγγισής του στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ένα τύπου drone αεροσκάφος «σχεδόν συγκρούστηκε» μαζί του θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο επιβάτες και πλήρωμα. 

Eπρόκειτο για την πτήση 456 ο κυβερνήτης της οποίας έκανε λόγο για «στενή επαφή» σε ύψος 5.000 ποδιών (1.520 μέτρων) με το συγκεκριμένο drone που βρέθηκε 61 μέτρα πάνω από το Jumbo, 14 μίλια ανατολικά του αερολιμένα. 

Από σωστούς χειρισμούς του πληρώματος καμπίνας η σύγκρουση απεφεύχθη και η πτήση τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο η FAA ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία του Λος Άντζελες προκειμένου να εντοπιστεί ο κάτοχος και χειριστής του drone. 

Πηγή: BHMA, Reuters

Π.Κ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις