«Λυπάμαι και καταδικάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο εδώ και χρόνια αντί να μας ενώνει, μας διχάζει», δήλωσε ο Πένια Νιέτο σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

 
«Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», πρόσθεσε, μετά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αναγκάσει τη γειτονική του χώρα να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής.
 
Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα».
 
Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ότι «προς το παρόν η συνάντηση ισχύει», όμως πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο αν θα αποφασίσει να τηρήσει τη συνάντηση.
 
Ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα, μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
 
Μετά την ανακοίνωση αυτή από τον Λευκό Οίκο, ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι ζήτησε από τα 50 μεξικανικά προξενεία στις ΗΠΑ να μετατραπούν «σε πραγματικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών».
 
«Οι κοινότητές μας δεν είναι μόνες. Η μεξικανική κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη νομική υποστήριξη η οποία θα τους διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία», εξήγησε.
 
Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη την ώρα που βρίσκονται στις ΗΠΑ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.