Σε άρθρο που δημοσίευσε στο προσωπικό του μπλογκ, κάνει λόγο για αμείλικτο μήνυμα προς την Ελλάδα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση.
 
«Η πανωλεθρία που υπέστη η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έδειξε ότι μία κυβέρνηση με το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εντονότατη επίθεση των αγορών, με μεγάλη άνοδο των επιτοκίων και πτώση του χρηματιστηρίου», αναφέρει.
 
 

Το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής λύσης
 

Επικαλούμενος την εκστρατεία ενημέρωσης των ισχυρών της Ευρώπης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να τους πείσει για τη λογική που διέπει τις θέσεις του και για την απόφασή του να βρει ευρωπαϊκή λύση, ο Κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι οι διαπραγματευτές μπορεί να είναι ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί υπερασπιστές των συμφερόντων τους.

«Οι μηχανισμοί της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας χαρακτηρίζονται από καλούς τρόπους, ευγένεια προς τον συνομιλητή τους και τη συνήθεια να ακούνε τον άλλο, αλλά παραμένουν άτεγκτοι υπερασπιστές των συμφερόντων τους, σκληροί και βαθιά υπεροπτικοί. Δεν υπάρχουν “λογικοί” διαπραγματευτές με τους οποίους θα συνδιαλλαγεί μια ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει.
 

Λαϊκή στήριξη και αποφασιστικότητα


Η μόνη πραγματική ισχύς απέναντι στους εκβιασμούς που αναπόφευκτα θα ασκηθούν θα είναι η λαϊκή στήριξη και αποφασιστικότητα, τονίζει.

«Για να υπάρξει τέτοια στήριξη απαιτείται καθαρότητα οικονομικής και πολιτικής ανάλυσης, απόρριψη των εκβιασμών, ετοιμότητα για ρήξεις και προετοιμασία των λαϊκών στρωμάτων για σκληρή δοκιμασία», προθέτει ο οικονομολόγος.
 

Το τελευταίο καμπανάκι


«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων είναι ίσως το τελευταίο καμπανάκι για τον ΣΥΡΙΖΑ και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να επιδιώξει την αλλαγή που χρειάζεται με ρεαλιστικό τρόπο» λέει ακόμα ο Κ. Λαπαβιτσας.
 
Παράλληλα, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κυνικό, ερασιτεχνικό και ατυχή χειρισμό στην προσπάθεια άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο.

«Το επιτελείο του Μαξίμου είχε τη φαεινή ιδέα να εμφανιστεί ως επικεφαλής του αντι-μνημονιακού αγώνα, με την προοπτική να απεμπλακεί αμέσως από το ΔΝΤ -και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο- καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια (που θα κυμανθούν στα 20-30 δισ. ευρώ) από τις ανοιχτές αγορές. Κυνικότερος, ερασιτεχνικότερος και ατυχέστερος χειρισμός δεν θα μπορούσε να γίνει, δεδομένου μάλιστα ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί 3 δισ. από τις ανοιχτές αγορές τον Ιούλιο ουσιαστικά απέτυχε… Ο κυβερνητικός χειρισμός κατέρρευσε και μαζί του και η τελευταία ελπίδα της τραγικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να διασωθεί», γράφει χαρακτηριστικά.