Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Globsec Forum στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά την απόφαση της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, που αποτελεί κομμάτι της Αμμόχωστου. Υπενθυμίζεται ότι η Αμμόχωστος κατελήφθη το 1974 από τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.

Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα – Οι τουρκοκύπριοι βάζουν πάλι στο τραπέζι το άνοιγμα της Αμμοχώστου (UPD)

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησης της, παρά το ότι στο παρελθόν είχε απορρίψει αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς (που είχε και την έγκριση του ΟΗΕ) για άνοιγμα της πόλης, η οποία φυλάσσεται από τουρκικά στρατεύματα.