Στην συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του ESM, K. Ρέγκλινγκ, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. Ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ υποστήριξε πως η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το «News24/7» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έθεσε στο Μητσοτάκη ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου, με αφορμή τα όσα είπε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist. Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει τη ρύθμιση με την οποία καταργήθηκε η μείωση του αφορολόγητου, άρα θα διατηρηθεί το αφορολόγητο, ενώ αναφέρεται πως εξέλαβαν τα λεγόμενα Ρέγκλινγκ ως σύσταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι όμως που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα με μείωση της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο πρωθυπουργός και ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.