Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας  σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τα οποία ασχολείται το υπουργείο το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ άλλων μίλησε κυρίαρχα για τα ζητήματα της ενταξιακής πορείας της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ, την τουρκική επιθετικότητα αλλά και το Brexit.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της για να εντοπίζει ενέργειες που εκπίπτουν της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως είπε ο ίδιος, «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για την ένταξή τους, όμως, θεωρούμε ως απαραίτητα στοιχεία την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και βέβαια, την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας».

Όσο αφορά την τουρκική επιθετικότητα ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων τους, διαμορφώνοντας ένα συμπαγές μέτωπο που ισχυροποιεί τη θέση μας για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναστολή της προκλητικής δραστηριότητας από την τουρκική πλευρά».

Σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς ύπαρξη συμφωνίας, πράγμα το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη δηλώσει, ο Μ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά συμφέροντα θα διασφαλιστούν καθώς όπως ισχυρίστηκε, έχει ήδη διαμορφωθεί εθνικό επιχειρησιμακό σχέδιο αποτελούμενο από 128 δράσεις που επιβλέπεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Τέλος επισήμανε ότι «Οι δράσεις αφορούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».