Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12 News, ο Νετανιάχου ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Ποιος λέει ότι δεν θα το κάνουμε; Ετοιμαζόμαστε και το συζητάμε. Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο – η απάντηση είναι “ναι”, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία και δεν κάνω διαχωρισμό μεταξύ των μπλοκ των οικισμών και των απομονωμένων οικισμών», είπε.

Βάσει του διεθνούς δικαίου οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί. Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέκτησε το Ισραήλ από τη Συρία μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, ως ισραηλινό έδαφος.

Περίπου 400.000 Εβραίοι ζουν στους οικισμούς που έχουν ανεγερθεί στη Δυτική Όχθη, με άλλους 200.000 να ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος σχολίασε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου δεν του προκαλούν έκπληξη.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει με θράσος το διεθνές δίκαιο για όσο διάστημα η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να το ανταμείβει με ατιμωρησία, κυρίως με τη στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς επεσήμανε: «Οποιαδήποτε μέτρα και οποιεσδήποτε ανακοινώσεις δεν θα αλλάξουν τα γεγονότα. Οι οικισμοί είναι παράνομοι και πρέπει να κατεδαφιστούν».