Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική εντολή για τη δέσμευση σε βάρος του επιχειρηματία σχετίζεται με προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Βγενόπουλου στους οποίους εμφανίζεται ποσό περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο καλείται πλέον να αποδείξει ότι δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής.

Η εντολή δόθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής εκ μέρους εκατοντάδων μεγαλοκαταθετών βάσει της λίστας των 65 ηλεκτρονικών αρχείων (CD) που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς στα χέρια τους από τις ελληνικές τράπεζες. 

Έτσι ο επιχειρηματίας θα κληθεί από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο διενεργεί την έρευνα υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων

Τι απαντά ο Βγενόπουλος

Σε απάντηση του στα σχετικά δημοσιεύματα ο επιχειρηματίας δηλώνει ενημερώθηκε για την εξέλιξη από τη δημοσίευση των «Παραπολιτικών», παραδέχεται ότι υπάρχει «κάποια διαδικασία», ενώ υποστηρίζει ότι  «άν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί.»

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Περί της δήθεν φοροδιαφυγής 200 εκατ. Ευρώ!

Ενημερώθηκα από το site της εφημερίδας Παραπολιτικά ότι δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και ελέγχομαι για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. Ευρώ!

Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι «πιστώσεις» στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. Ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη «πιστώσεις» υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί.

Εν τω μεταξύ εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμιση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω.»

Πηγές του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου επιμένουν

Σύμφωνα με το Το Κουτί της Πανδώρας, είναι πάντως απορίας άξιο αν το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου το οποίο διενεργεί τον έλεγχο για τον Βγενόπουλο, έχει διαπράξει το λάθος να μην έχει εντοπίσει πρωτογενείς καταθέσεις αλλά μόνο εσωτερικές μεταφορές που έγιναν στους λογαριασμούς του Βγενόπουλου. Έμπειρα στελέχη του Κέντρου άλλωστε, χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα και αλγόριθμους που μπορούν και διαχωρίζουν τις καταθέσεις όψεως από τις προθεσμιακές. Στελέχη του Κέντρου υποστηρίζουν πως όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν χειριστεί και εστάλησαν τεκμηριωμένες στον εισαγγελέα, έχουν ελεγχθεί από ειδικά συστήματα, με μηδαμινή παρέμβαση οποιουδήποτε υπαλλήλου.