Μετά την απόφαση να μην εκδώσει κανέναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έλαβε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς και την απόφαση της άρσης της κράτησης τους, η Άγκυρα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, ενώ σε δεύτερο αίτημα έκδοσης προχώρησε το πρωί της Πέμπτης.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
 

Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα: Η Αθήνα απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά 


Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, που αρχικά εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους και την Παρασκεύη προχώρησε στο νέο αίτημα έκδοσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης -που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια- στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, θα αξιολογηθούν διεξοδικά», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ακόμη υποστήριξε ότι «για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει επιτρέψει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στελέχη του DHKP/C και του ΡΚΚ που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια.


Συνήγοροι Τούρκων στρατιωτικών: Μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες 


Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος, συνήγοροι των 8 Τούρκων αξιωματικών, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις.

Από πλευράς του ο Χρίστος Μυλωνόπουλος έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη «για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ενώ ο Όμηρος Ζέλιος ανέφερε ότι η απόφαση «δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».