«Θέλω να σας πληροφορήσω ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, όλες αυτές τις εβδομάδες και σήμερα, και σήμερα το τονίζω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, η πίεση είναι ασφυκτική» .
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην αλλάξει τον ΦΠΑ στα νησιά ή οπουδήποτε αλλού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, «έτσι ώστε να υπάρχει μια απόλυτη βεβαιότητα για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση στο διηνεκές».

«Παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, τα οποία τα καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο του πρωθυπουργού όταν μιλάει με αρχηγούς κρατών, στο δικό μου, στο πλαίσιο του Eurogroup, στο πλαίσιο του Brussels Group των τεχνικών κλιμακίων μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επίχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, γνωρίζετε ότι υπουργοί Οικονομικών όπως της Ισπανίας και άλλων χωρών μου παραδέχονται ότι και για τα δικά τους νησιωτικά συμπλέγματα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ και υπάρχει απόλυτο σκεπτικό γι' αυτό, ένα ακράδαντα σωστό και στιβαρό σκεπτικό γι' αυτό.

Δεν θα υποχωρήσουμε σε μια βασική αρχή, ότι άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, της Κω, της Ρόδου και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην ηπειρωτική Γερμανία, στην ηπειρωτική Γαλλία. Η αρχή μας είναι ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί ο πολιτισμός των νησιών, αν θέλουμε να υπάρχει οικονομία πραγματική και όχι απλώς να είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για ξένους τουρίστες η νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει μια αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά η οποία να είναι ιδιαίτερη για τα νησιά, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, ιδίως του κόστους μεταφοράς, αυτό που προτίθεμαι τουλάχιστον ως υπουργός Οικονομικών να κάνω και θα ήθελα να σας προσκαλέσω και εσάς και όλους τους βουλευτές των νησιών να συμμετάσχετε είναι μια πραγματική διαβούλευση όπου θα ξανατοποθετήσουμε από μηδενική βάση αν θέλετε το μέγα ερώτημα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.