Οι καταγγελίες ήρθαν εν μέσω φημών για μη κεφαλαιακή επάρκεια βουλγαρικής τράπεζας -της δεύτερης μέσα σε μία εβδομάδα.
 
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την επίθεση και να προστατέψει τις καταθέσεις των πολιτών.
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η νομισματική αρχή της χώρας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της τέταρτης μεγαλύτερης βουλγαρικής τράπεζας, της Corporate Commercial Bank (Corpbank), λόγω ύποπτων συναλλαγών που διενήργησε.
 
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στις αγορές για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης και σε άλλες τράπεζες. Αναστάτωση προκλήθηκε την Πέμπτη από τις δηλώσεις αξιωματούχου του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες άλλη μία τράπεζα μπορεί να έχει την ίδια τύχη με την Corp.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στις φήμες, με τις μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.
 
«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους μέσω οργανωμένης επίθεσης εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανέναν λόγο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η First Investment Bank ήταν ο μεγαλύτερος στόχος.
 
«Δεν υπάρχει καμία τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει τέτοια οργανωμένη επίθεση» επισημαίνει η νομισματική αρχή, η οποία ωστόσο διαβεβαιώνει πως «έχει επαρκή μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν τεχνολογικό χρόνο για να γίνουν διαθέσιμα στην τράπεζα».
 
Η κεντρική τράπεζα κάλεσε όλα τα δημόσια θεσμικά όργανα να εργαστούν από κοινού για να προστατέψουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αναλάβουν νομική δράση εναντίον όσων διαδίδουν «αναληθείς και κακοπροαίρετες φήμες» για την υγεία των τραπεζών της Βουλγαρίας.
 

ΔΝΤ θέλει η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η Βουλγαρία χρειάζεται άμεσα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
«Πρέπει να καλέσουμε άμεσα το ΔΝΤ. Αυτή είναι η μόνη επιλογή. Ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να ετοιμαστεί από το Ταμείο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους.
 
Το Reuters επικαλείται δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που τονίζουν ότι ουρές 15-30 πελατών άρχιζαν και έκαναν την εμφάνισή τους την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Σόφια. Από νωρίς το πρωί, 65 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά σε ένα κεντρικό υποκατάστημα της First Investment Bank, ενώ άλλοι 12 σχημάτιζαν ουρά σε ένα από τα ΑΤΜs της ίδιας τράπεζας.
 
«Μου είπαν να έλθω και να βγάλω τα χρήματά μου. Ελπίζω να μην κλείσουν τις πόρτες στα μούτρα μας», δήλωσε στο Reuters μια 32χρονη γυναίκα που περίμενε στην ουρά.
 
Ωστόσο, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το bank run, το οποίο πυροδοτήθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με ύποπτα deals που αφορούσαν την Corpbank και τον βασικό της μέτοχο, έχουν αναβιώσει οδυνηρές μνήμες από μια κατάρρευση του κλάδου στη δεκαετία του 1990 που οδήγησε στη χρεοκοπία 14 τράπεζες.
 
 

Οι ελληνικοί όμιλοι
 

Σημειώνεται πως παρουσία στη βουλγαρική αγορά έχουν και οι τέσσερις ελληνικοί συστημικοί όμιλοι, Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, μέσω θυγατρικών.
 
Το μερίδιό τους στα δάνεια φτάνει το 25%. Ωστόσο, πρόκειται για μία μικρή αγορά και αν υπάρξουν απώλειες αυτές θα είναι ελεγχόμενες.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε δει εκροές καταθέσεων στη θυγατρική της στην Βουλγαρία.
 
«Η θυγατρική της ΕΤΕ στη Βουλγαρία δεν έχει έκθεση στην Corporate Commercial Bank», δήλωσε χαρακτηριστικά.