Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υποδεχτεί αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της τραπεζικής ένωσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

Στη συνάντηση αυτή θα δώσει επίσης το παρών ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πρόσθεσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει πρώτη η γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπός του περιορίστηκε να δηλώσει ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει “πλήθος συζητήσεων” για την τραπεζική ένωση, ένα θέμα που θα είναι και στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αφορά τον μηχανισμό εκκαθάρισης των μη βιώσιμων τραπεζών. Είναι αναγκαίο να καταλήξουν οι υπουργοί σε μια συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να γίνουν εγκαίρως, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός, όπως προβλέπεται, το 2015.

Ο Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα έφερνε αντιρρήσεις, άφησε να εννοηθεί σε μια συνέντευξή του ότι ενδέχεται να υπαναχωρήσει και δεν αποκλείει πλέον να δεχτεί να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεύθυνη για την απόφαση εκκαθάρισης μιας τράπεζας.

Ο Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται αύριο στη Γερμανία αφού το πρωί είναι προγραμματισμένο να μετάσχει σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Ωστόσο, λόγω της θύελλας Ξάβερ που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη, δεν είναι σίγουρο ότι ο Μοσκοβισί και ο Μπαρνιέ θα καταφέρουν να φτάσουν στο Βερολίνο καθώς πολλές πτήσεις ενδέχεται να ματαιωθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ