Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ισπανία μετά τον ξυλοδαρμό και φόνο 24χρονου νοσοκόμου που σκοτώθηκε σε βάναυση επίθεση στη βορειοδυτική πόλη A Coruña της Γαλικίας.

Ο Samuel Luiz βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια του Pride, χτυπημένος και χωρίς τις αισθήσεις του και, παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού κοντινού νοσοκομείου, ο νέος άνδρας κατέληξε. Οι συγγενείς και φίλοι του κατήγγειλαν ομοφοβικά κίνητρα και σύντομα ξέσπασαν διαδηλώσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με την El Pais, ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ισπανία διοργάνωσαν διαδηλώσεις ζητώντας δικαίωση για τον Samuel. «Αυτοί δεν είναι ξυλοδαρμοί, αυτά είναι δολοφονίες», φώναζε ρυθμικά το πλήθος. «Σταματήστε την ομοφοβία», «Το μόνο που θέλω είναι να ζήσω» ή «Μας σκοτώνουν», έγραφαν κάποια από τα πανό, ενώ ο πατέρας του ζήτησε από τους διαδηλωτές να δωρίσουν φαγτό στον Ερυθρό Σταυρό: «Ξέρω ότι θα έκανε τον γιο μου ευτυχισμένο», είπε. Οι δωρεές συσσωρεύτηκαν έξω από το δημοτικό κτίριο Palacio.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε: «Πιστεύω ότι η αστυνομική έρευνα θα οδηγήσει σύντομα στην εύρεση των δραστών της δολοφονίας του Samuel και θα ρίξει φως στα γεγονότα. Αυτό ήταν μια πράξη βαρβαρότητας, μια αδυσώπητη πράξη. Δικαιώματα και ελευθερίες δεν θα υποχωρήσουν. Η Ισπανία δεν θα το ανεχτεί».