Στο Στρασβούργο, πολλοί από το πλήθος κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε».

Φωνάζοντας «Ερντογάν δικτάτορα» και «η σιωπή σκοτώνει», οι διαδηλωτές- πολλοί εκ των οποίων ήρθαν από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνομοσπονδίας Αλεβιτών της Ευρώπης, κατευθύνθηκαν στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης προτού καταλήξουν στο κέντρο του Στρασβούργου, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι Κούρδοι στην Αφρίν πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος και σήμερα σφαγιάζονται. Η σιωπή των Ευρωπαίων ηγετών είναι φονική» εξήγησε στο AFP ο Σουλεϊμάν Ακγούτζ, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Αλεβιτών της Γαλλίας.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 2000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, βγήκαν στους δρόμους για να καταλήξουν στην πλατείας της Δημοκρατίας. Κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Προασπιστείτε την Αφρίν, προασπιστείτε την επανάσταση των γυναικών» και «ο τουρκικός φασισμός του Ερντογάν θα θαφτεί στην Αφρίν».

Οι Κούρδοι παραμένουν σε κατάσταση σοκ μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με τη σορό μιας 23χρονης μαχήτριάς τους, της Μπενίν Κομπανέ η οποία σκοτώθηκε στη Συρία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με συμμαχικές δυνάμεις της Άγκυρας.

Για την 24χρονη Σελιά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας συνιστούν μια «επίθεση στην ανθρωπότητα, στα θεμελιώδη δικαιώματα» του κουρδικού λαού «τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να εξοντώσει».

«Ακούσαμε τον Μακρόν δειλά να επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως χρειάζεται να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο. Πεθαίνουν άνθρωποι» υπογράμμισε η ίδια.