Στις 4 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην 7η πτέρυγα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Δαφνί), με αποτέλεσμα τρεις ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία, επειδή ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους, ως «επικίνδυνοι».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης, στα ψυχιατρεία – κολαστήρια, «θεραπεία» σημαίνει βίαιος εγκλεισμός του ασθενή μετά από εισαγγελική εντολή και με την απειλή της αστυνομίας, δωμάτια απομόνωσης, κάμερες, ανθρωποφύλακες, εκβιασμοί, τρομοκρατία, φαρμακευτική καταστολή, καθήλωση, ηλεκτροσόκ, ιδρυματοποίηση και κοινωνική απομόνωση.

Η πολιτική και οικονομική κυριαρχία με όπλο την ολοκληρωτική ψυχιατρική διαχειρίζεται ταξικά τους ψυχικά ασθενείς ως μη παραγωγικούς και «επικίνδυνους» αυτής της κοινωνίας με τον εγκλεισμό τους σε ψυχιατρεία – αποθήκες ανθρώπων και επαναφέρει τη λειτουργία του δικαστικού ψυχιατρείου για τους «ακαταλόγιστους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ανακοίνωση καλεί: «Να γκρεμίσουμε τα ψυχιατρεία – σύγχρονες φυλακές.

»Να χτίσουμε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε κάθε γειτονιά με όπλα μας τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ισότιμη κοινωνική συνύπαρξη με τους ψυχικά ασθενείς».

«Γιατί για 'μάς, κανένα ψυχιατρείο, καμία φυλακή, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν μπορεί να φυλακίσει τον όμορφο και δύσκολο αγώνα για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας, καταλήγει η ανακοίνωση.