Το καταλανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει το νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου καθώς και τον καθορισμό νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. 
 
Ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται στον αντίποδα καθώς ακύρωσε τον νόμο που ενέκρινε το Καταλανικό κοινοβούλιο. εγκρίνοντας τη γραμμή του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Συνεχίζουμε κανονικά», το μήνυμα της Καταλονίας. 
 
Έκτοτε η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη φέρει έντονης ανησυχίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι απο μεριάς του έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για κλιμάκωση αντιπαράθεση της Καταλονίας με την Ισπανία, ενώ ορισμένοι ξένοι ηγέτες κάνουν λόγο για εσωτερική διαμάχη, τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα δικαστήρια στη Μαδρίτη ασκούν δριμεία επίθεση στις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας, με την κατηγορία ότι αψηφούν τη συνταγματική απαγόρευση της απόσχισης. 
 
Η επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί πρέπει να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους. Ωστόσο, η αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις εκλεγμένων αξιωματούχων της Καταλονίας, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρωπαίους αξιωματούχους υπό το φόβο ότι τα περιστατικά αυτά ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη με διάφορους τρόπους. 
 
Οι Καταλανοί ωστόσο παρά τα πυρά δε φαίνεται να πτοούνται.