«Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, αλλά σταμάτησαν την επιχείρηση τους, καθώς περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων reuters.

Η αστυνομία κάλεσε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τους διαδηλωτές να διασκορπιστούν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους απομακρύνει δια της βίας.

Μερικοί βουλευτές επιχείρησαν να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

Νωρίτερα χθες βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το βήμα του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση μέσων ενημέρωσης σε μαγνητοσκόπηση συνεδριάσεων του πολωνικού κοινοβουλίου.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Τότε άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στο βήμα μαζί με τον βουλευτή, φωνάζοντας «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και «καμία λογοκρισία».

Καθώς η κατάληψη του βήματος της βουλής συνεχίστηκε, ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, θα απαγορεύουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μαγνητοσκοπούν συνεδριάσεις της βουλής, εκτός από πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο.