Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων φέρνει στο φως της δημοσιότητας έξι καταγγελίες για πρόστιμα σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία εβδομάδα.

Μάλιστα, μεταξύ των καταγγελιών, υπάρχει και ένα ζευγάρι στο οποίο η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο τέσσερις φορές σε αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες πριν είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμη πρόστιμο 150 ευρώ το οποίο είχε επιβληθεί σε άστεγο στο Ρέθυμνο επειδή «δεν έμεινε σπίτι». Μετά την κινητοποίηση ομάδων αλληλεγγύης και την ανάδειξη του θέματος από μέσα ενημέρωσης τελικά σβήστηκε το πρόστιμο στον άστεγο.

«Τα περιστατικά αυτά καθιστούν αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις: – Η αστεγία είναι κατάσταση και όχι διεύθυνση» υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη μεταφοράς των αστέγων συμπολιτών μας σε χώρους επείγουσας φιλοξενίας λόγω της πανδημίας βαραίνει την ελληνική πολιτεία η οποία δεσμεύτηκε για τη δημιουργία τέτοιων χώρων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας των αστέγων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται άστεγοι στην πόλη.

Για την οργάνωση, θεωρείται αναγκαίο «να δοθεί οδηγία στις αστυνομικές αρχές να διακρίνουν τις περιπτώσεις αυτές και να τις αντιμετωπίζουν διαφορετικά» και «να διευρυνθεί το χρονικό όριο δικαιώματος αναστολής των ενστάσεων για τα πρόστιμα που τυχόν θα επιβληθούν σε άστεγους» ενώ ζητείται, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, «να αξιολογείται η βεβαίωση αστεγίας ως επαρκούς εγγράφου για την δικαιολόγηση της παρουσίας ενός ατόμου σε εξωτερικό χώρο».

«Σε περιπτώσεις απώλειας ή έλλειψης του σχετικού εγγράφου προτείνουμε την επικοινωνία των ελεγκτικών αρχών με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται η αστεγία του προσώπου που την επικαλείται» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ.