X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Διαδοχικές καταγγελίες επιβολής προστίμου σε άστεγους για «άσκοπη μετακίνηση»

Εισπρακτικό χαρακτήρα φαίνεται να παίρνει πλέον το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με αστέγους να μην ξεφεύγουν από το στόχαστρο του παραλογισμού των αρχών. Νέες καταγγελίες για επιβολή προστίμων σε άστεγους που «δεν μένουν σπίτι». Αυτή τη φορά πρόκειται για διαδοχικά πρόστιμα σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη με το πρόσχημα της «άσκοπης μετακίνησης».
George Vitsaras / SOOC


Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων φέρνει στο φως της δημοσιότητας έξι καταγγελίες για πρόστιμα σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία εβδομάδα.

Μάλιστα, μεταξύ των καταγγελιών, υπάρχει και ένα ζευγάρι στο οποίο η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο τέσσερις φορές σε αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες πριν είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμη πρόστιμο 150 ευρώ το οποίο είχε επιβληθεί σε άστεγο στο Ρέθυμνο επειδή «δεν έμεινε σπίτι». Μετά την κινητοποίηση ομάδων αλληλεγγύης και την ανάδειξη του θέματος από μέσα ενημέρωσης τελικά σβήστηκε το πρόστιμο στον άστεγο.

«Τα περιστατικά αυτά καθιστούν αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις: – Η αστεγία είναι κατάσταση και όχι διεύθυνση» υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη μεταφοράς των αστέγων συμπολιτών μας σε χώρους επείγουσας φιλοξενίας λόγω της πανδημίας βαραίνει την ελληνική πολιτεία η οποία δεσμεύτηκε για τη δημιουργία τέτοιων χώρων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας των αστέγων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται άστεγοι στην πόλη.

Για την οργάνωση, θεωρείται αναγκαίο «να δοθεί οδηγία στις αστυνομικές αρχές να διακρίνουν τις περιπτώσεις αυτές και να τις αντιμετωπίζουν διαφορετικά» και «να διευρυνθεί το χρονικό όριο δικαιώματος αναστολής των ενστάσεων για τα πρόστιμα που τυχόν θα επιβληθούν σε άστεγους» ενώ ζητείται, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, «να αξιολογείται η βεβαίωση αστεγίας ως επαρκούς εγγράφου για την δικαιολόγηση της παρουσίας ενός ατόμου σε εξωτερικό χώρο».

«Σε περιπτώσεις απώλειας ή έλλειψης του σχετικού εγγράφου προτείνουμε την επικοινωνία των ελεγκτικών αρχών με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται η αστεγία του προσώπου που την επικαλείται» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις