Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τη στάση του, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανέφερε στο Mega πως επρόκειτο για «μια τροπολογία συγκεκριμένη, η οποία ανέφερε το δικαίωμα του παιδιού στη ζωή από την στιγμή της σύλληψης. Αυτό ήταν όλο το ζήτημα. Αυτή την τροπολογία εγώ την ψήφισα θετικά, από την άλλη μεριά δεν πέρασε στο συνολικό ψήφισμα και αυτή είναι όλη η συζήτηση», αναμασώντας επί της ουσίας τα επιχειρήματα της διεθνούς ακροδεξιάς περί ανάγκης «προστασίας του παιδιού από τη σύλληψη». Σημείωσε επίσης ότι με το συγκεκριμένο ψήφισμα διαμορφώνονταν «απλώς» οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην θέση του σχετικά με τις αμβλώσεις, υποστήριξε πως «δεν αναφερόταν πουθενά ότι είμαι κατά των αμβλώσεων και ούτε το ψήφισμα αναφερόταν ότι είναι κατά των αμβλώσεων. Υπάρχουν άλλα ψηφίσματα που έχω ψηφίσει, τον Ιανουάριο, τον Δεκέμβριο, πιο παλιά, στα οποία έχω ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν θεωρεί πως η ψήφος του αντικρούεται με το ζήτημα των αμβλώσεων, αλλά αντίθετα είναι «αλληλοσυμπληρούμενη» με το συγκεκριμένο θέμα. «Βεβαίως οι γυναίκες χρειάζεται να έχουν την αυτοδιάθεση του σώματος τους και να αποφασίζουν αν μπορούν να κρατήσουν ή όχι το έμβρυο που κυοφορούν και εννοείται ότι είμαι μαζί τους και υποστηρίζω αυτή την αυτοδιάθεση», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά αφήνοντας ανεξήγητο το γιατί υπερψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη που, θα αναιρούσε τα δικαιώματα που διατείνεται πως υπερασπίζεται.

Στην εύλογη απορία του παρουσιαστή, πώς συνάδουν αυτές οι θέσεις με τις απόψεις που διατύπωσε την αμέσως προηγούμενη ημέρα σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα παραπολιτικά, που ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα είχε πει ότι «Θεωρώ ότι ναι, υπάρχει το δικαίωμα στην άμβλωση, και δεν είμαι κατά, αλλά θέλω να δώσω και το δικαίωμα και στο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει», συνέχισε να επιμένει στην αρχική του τοποθέτηση, πως δεν πρόκειται για αντικρουόμενα θέματα αλλά για αλληλοσυμπληρούμενα.


Απαντώντας σχετικά με την κριτική που δέχθηκε για την ψήφο του σε μια τροπολογία η οποία ήρθε από την ακροδεξιά πλευρά του ευρωκοινοβουλίου, τόνισε πως η κριτική που του ασκήθηκε από τον κόσμο ήταν απόλυτα φυσιολογική, αν ήταν όμως αλήθεια πράγμα που δεν ισχύει, και ζήτησε συγγνώμη. Όμως συνέχισε να επιμένει ότι δεν είναι αλήθεια (τι άραγε;) και είπε πως «Όλο αυτό ξεκίνησε από ένα tweet στα κοινωνικά δίκτυα το οποίο αναπαρήχθη από συγκεκριμένες εφημερίδες, την Αυγή, την Εφημερίδα των Συντακτών, το Documento, έτσι ώστε να υπάρχει μια αντιπολιτευτική σπέκουλα στο πρόσωπό μου».

Τέλος, σχολιάζοντας την στάση του κόμματος του δήλωσε πως η ΝΔ εξέφρασε μια πάγια θέση της και μια πολιτική την οποία υποστηρίζει. «Μπορεί εγώ να έκανα κάποιο λάθος, ίσως, και να αντέδρασα λίγο αργοπορημένα ως προς τη δικιά μου αντίδραση. Το κόμμα, άλλωστε, και η κυβέρνηση δεν είναι για να υποστηρίζει τους βουλευτές της, οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να υποστηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία πήρε αποστάσεις από τον ευρωβουλευτή της και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. «Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον Πρόεδρό του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΔ διαχωρίζει τη θέση της από τον Κυμπουρόπουλο και τη στήριξη της αναχρονιστικής πρόβλεψης μετά την κατακραυγή

Πολλαπλές εμφανίσεις, πολλαπλές μετατοπίσεις

Παρόμοια θέση με αυτή που τήρησε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Mega, τήρησε και κατά την διάρκεια της παρουσίας του σε εκπομπή του OPEN, επιμένοντας στο αφήγημα της αντιπολιτευτικής σπέκουλας προς το πρόσωπό του. Επιχείρησε ξανα να υπερασπιστεί την ψήφο του, λέγοντας πως δεν ψήφισε κατά των αμβλώσεων αλλά υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο OPEN προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση ως προς το περιεχόμενο της ψήφου, λέγοντας πως «πρέπει το κράτος να είναι συμπαραστάτης, να είναι αρωγός και συνεργάτης, έτσι ώστε μια μάνα, μια γυναίκα που θέλει να γεννήσει το παιδί να μπορεί να το υποστηρίξει και να έχει μια ασφαλή στέγη, μια ασφαλή εργασία και να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις χωρίς δυσκολία, έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύσει το παιδί της. Θεωρώ, λοιπόν, πως αυτό που ψήφισα δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενο, αλλά είναι αλληλοσυμπληρούμενο σε σχέση με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Υποστήριξε πως επικοινώνησε με το κόμμα του και πριν και μετά την ψηφοφορία, και υπερασπιζόμενος την στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία, επανέλαβε πως δεν οφείλει το κομμα να υπερασπίζεται τους βουλευτές, αλλά το αντίθετο, ωστόσο επέμεινε πως η  στάση του με την ψήφο του στο κοινοβούλιο δεν είναι αντιφατική, αλλά συμπληρωματική της θέσης της ΝΔ για το ζήτημα των αμβλώσεων.

Τέλος ζήτησε συγγνώμη, όχι όμως για την θέση του και την ψήφο του απέναντι στο ζήτημα, αλλά για το γεγονός ότι η στάση του παρερμηνεύτηκε. «Καταλαβαίνω όλη αυτή την αντίθεση η οποία έχει γίνει γιατί κακώς, λανθασμένα, με λυπηρό τρόπο παρερμηνεύτηκε, και γι’ αυτό θέλω να ζητήσω συγγνώμη» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «που ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία, η οποία δημιούργησε όλη αυτή την αντίδραση από τον κόσμο, που δεν χρειαζόταν, δεν υπήρχε λόγος».

 

Σε συνέχεια των αντιδράσεων μετά την θετική ψήφο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη συγκεκριμένη τροπολογία, με ανακοίνωσή τους, τρεις επιστήμονες του Orlando LGBT+ (φορέας για την ψυχική υγεία χωρίς στίγμα), ζητούν την απομάκρυνση του ευρωβουλευτή από την Επιστημονική Επιτροπή του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», την ανακοίνωση του οποίου, εκ μέρους της επιτροπής υπέγραφε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, η απόφασή του να καταψηφίσει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με θέμα μεταξύ άλλων την «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία» και σημειώνουν πως «παραβιάζει ευθέως τον στόχο που η ίδια η επιστημονική επιτροπή έχει θέσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Orlando LGBT+

Ανακοίνωση-Αίτημα απομάκρυνσης του Σ. Κυμπουρόπουλου από την Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου
Πριν μερικές εβδομάδες αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση της Oργανωτικής και Eπιστημονικής Eπιτροπής να συμμετάσχουμε στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», εκπροσωπώντας ταυτόχρονα το Orlando LGBT+, επιστημονικό φορέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Θεωρούμε την διεξαγωγή του ιδιαίτερα σημαντική, και την δυνατότητα να συναντηθούμε με άξιους συναδέλφους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας με παρεμφερές αντικείμενο πολύ χρήσιμη.
Την ανακοίνωση του συνεδρίου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής υπογράφει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητα του ψυχιάτρου.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος του συνεδρίου είναι η «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία».
Χθες ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής, καταψήφισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το δικαίωμα στην άμβλωση, και άρα το δικαίωμα των γυναικών (ή/και όσων ατόμων φέρουν βιολογικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εγκυμοσύνη) στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.
Θεωρούμε πως η θέση του αυτή είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με τις προαναφερθείσες θεματικές, καθώς ο ίδιος παραβιάζει ευθέως τον στόχο που η ίδια η επιστημονική επιτροπή έχει θέσει. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του παραβιάζει ανθρώπινα και έμφυλα δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες μέσα από πολλούς κοινωνικούς αγώνες -τα οποία όμως εξακολουθούν, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, να αμφισβητούνται έντονα.
Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των εργασιών ανάλογων επιστημονικών συναντήσεων υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ακουστούν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις ενώ συχνά, ειδικά όσον αφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικές, εκφράζονται παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής έχει βαρύνουσα σημασία ως προς το επίπεδο, το μήνυμα και την κατεύθυνση των εργασιών κάθε συνεδρίου.
Ζητούμε επομένως την απομάκρυνση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου από την Επιστημονική Επιτροπή του εν λόγω συνεδρίου. Θεωρούμε ότι κάθε επιστημονική θέση και πράξη οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να έχει διαθεματική επιστημονική ματιά. Το ότι το συνέδριο αυτό μάλιστα θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Μαϊου του 2021, θέλοντας να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία, είναι ένας εξαιρετικός συμβολισμός για τα παραπάνω, και τα έμφυλα και ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως αδιαίρετα και ενιαία.
Αθήνα, 17/03/2021
Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (c), Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
Αντώνης Πούλιος, PhD