Ένας μόνο ενδιαφερόμενος προέκυψε για την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν δύο προεπιλεγέντες επενδυτές.

Σημειώνεται πως η σύμβαση παραχώρησης που προβλέπεται κατά τον διαγωνισμό αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της. Την προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Όπως έγινε γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προβεί στην αποσφράγιση της ανωτέρω Δεσμευτικής Προσφοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις από 10.12.2020 προσωρινές διαταγές της Προέδρου του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χορηγήθηκαν κατόπιν των ασκηθεισών, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τους Προεπιλεγέντες Επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESIONES S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση επί των αιτήσεων αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται πως «η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία)».