Κατάλληλη όσο ποτέ χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τη χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού με ανταλλαγή εδαφών.
 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Pink, ο Ι. Ντάτσιτς επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση. «Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση απ την διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία».
 
Αναφορικά με στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ζήτημα, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. «Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση».
 
Σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι' αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο».
 
Σημειώνεται ότι στα Βαλκάνια στράφηκε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινότητας το Σάββατο, καθώς η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, με τις δύο κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα διεθνή στρατεύματα της περιοχής σε επιφυλακή. Το βράδυ του Σαββάτου έληξε η προθεσμία που έχει δοθεί από την ΕΕ στο Κόσοβο, προκειμένου να υπάρξει η άδεια για να φτιαχτεί μια ομοσπονδία σέρβικων δήμων με διευρυμένη αυτονομία στο βόρειο Κόσοβο. «Προειδοποιήσεις» για το σερβικό πληθυσμό από το Βελιγράδι, συνοριακές «διορθώσεις» ζήτησε η κυβέρνηση στην Πρίστινα.