Η Διακήρυξη υπεγράφη στη διάρκεια της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Κνέσετ, κατ’ αναλογίαν των τριμερών συναντήσεων που έχουν θεσπιστεί και πραγματοποιηθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ανάμεσα στις συγκεκριμένες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτής της Διακήρυξης Συνεργασίας θα συσταθούν κοινές Επιτροπές μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων οι οποίες θα ασχοληθούν με τα επίκαιρα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών της Τριμερούς Συνάντησης.

Τα θέματα αυτά ήταν: η περιφερειακή συνεργασία στα ζητήματα πρόσβασης στις πηγές νερού και η επεξεργασία των υδάτινων πόρων -θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Ισραήλ-, το θέμα της διασποράς και η σχέση των ομογενειών των τριών χωρών με έμφαση στους νέους, η συνεργασία των χωρών στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία, η από κοινού ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης του αντισημιτισμού και ευρύτερα των εγκλημάτων μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, καθώς και η στενή συνεργασία στον τομέα της επιχειρηματικότητας των νέων. 

Ειδικά στο θέμα της προώθησης των προσπαθειών αντιμετώπισης του αντισημιτισμού και των εγκλημάτων μίσους, στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε χαρακτηριστικά:

«Εμείς, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενεργούμε στη βάση της πεποίθησης πως “όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι”. Στο πλαίσιο αυτό η Βουλή των Ελλήνων θεσπίζει και ψηφίζει σύγχρονους νόμους που διασφαλίζουν την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης».

Με την πρώτη Συνάντηση των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων και με την υπογραφή της Διακήρυξης Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας, ανοίγει ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Ισραήλ- Ελλάδας-Κύπρου που μπορεί να φανεί χρήσιμος στην προώθηση των θεμάτων και της συνεργασίας των τριών κρατών αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.