Για κάποιους ανθρώπους ο ήρεμος και συνεχόμενος ύπνος τη νύχτα αποτελεί μόνο ένα όνειρο και αυτό της φαντασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από χρόνια αϋπνία και αδυνατούν να βρουν τη λύση που θα τους οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα. Μιλάμε για κλινική αϋπνία όταν το άτομο έχει πολύ κακής ποιότητα ύπνο από τρεις ως τέσσερις μέρες τη βδομάδα, για περισσότερο από ένα μήνα. Κάποιοι υποφέρουν ακόμη και για δεκαετίες και θα ταξίδευαν ως την άκρη της γης για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους έστω και στο ελάχιστο, ειδικά τώρα που μία από τις νέες τάσεις του τουρισμού είναι οι διακοπές για ύπνο.

Ο γιατρός του ύπνου Guy Meadows έχει ιδρύσει στην Γρενάδα, το εξωτικό νησί της Καραϊβικής, την εβδομαδιαία σχολή ύπνου. «Όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να πολεμήσει την αϋπνία, τόσο την ενισχύει. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην αποδοχή της κατάστασης», συμβουλεύει ο γιατρός και συνεχίζει προτρέποντας στην κατανόηση του προβλήματος. «Η αμυγδαλή βρίσκεται στο κάτω μέρος του ανθρώπινου κεφαλιού και είναι υπεύθυνη για τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τον φόβο. Όταν ήμαστε εκτεθειμένοι σε καταστάσεις υπερβολικού άγχους, η αμυγδαλή αντιδρά και γεννά ουσίες στον οργανισμό που συνδέονται με τα συναισθήματα του φόβου. Το πρόβλημα έρχεται όταν η κατάσταση αυτή γίνεται πιο μόνιμη. Το σώμα τότε υιοθετεί αυτό τον τρόπο αντίδρασης και παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Παραμένει δηλαδή σε κατάσταση αϋπνίας».

Στο θέρετρο ύπνου οι «άυπνοι» παρακολουθούν για πέντε συνεχόμενες μέρες δίωρα μαθήματα, δέχονται θεραπείες μασάζ και ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στα τμήματα γιόγκας και τάι τσι με το ξεκίνημα της μέρας. Ο περιβάλλον χώρος είναι διαμορφωμένος με τρόπο τέτοιο που να προσφέρει απόλυτη χαλάρωση στον θεραπευόμενο. Δεν υπάρχουν πουθενά μηχανήματα ανάλυσης ύπνου ή ηρεμιστικά χάπια. Το μόνο βοηθητικό μέσο των μαθητών είναι ένα τετράδιο με πενήντα λευκές σελίδες για να κρατούν σημειώσεις σε σχέση με το βραδινό τους ύπνο. Τα μαγευτικά τοπία με τις ειδυλλιακές παραλίες και τις καταπράσινες κοιλάδες, κάνουν το εγχείρημα ακόμα πιο ελκυστικό. Περισσότερες πληροφορίες για τις διακοπές του ύπνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση thesleepschool.org.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στο Παρίσι, έχει ανοίξει το πρώτο μπαρ ύπνου της Ευρώπης, όπου με 12€ μπορεί ο επισκέπτης να έχει δεκαπεντάλεπτη θεραπεία μασάζ, με χαμηλό φωτισμό και χαλαρωτική μουσική www.barasieste.com., ενώ στα δωμάτια του ξενοδοχείου Gabriel Paris Marais έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα που εκπέμπει απαλούς ήχους και φώτα που βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε πρέπει να ξυπνήσει www.gabrielparismarais.com.

Στην Σουηδία στο Grand Resort Bad Ragaz, ο επισκέπτης κινηματογραφείται κατά τη διάρκεια του ύπνου του και το βίντεο αναλύεται εξονυχιστικά ώστε να διαγνωστεί η αιτία του προβλήματος. Η ταινία δεν είναι low budget, αφού το κόστος ανέρχεται στις £2,270.

Λίγο πιο οικονομικά – £488pp για δύο άτομα – στο Λονδίνο, το Milestone Hotel, προσφέρει θεραπείες ύπνου που περιλαμβάνουν μασάζ και διατροφικές συμβουλές. Όταν έρθει η ώρα οι πελάτες να πάνε στο κρεβάτι, παίρνουν μαζί τους μία μικρή συσκευή που μιμείται τα κύματα ενός εγκέφαλου που απολαμβάνει υγιή ύπνο.

Μπορεί το σαφάρι του ύπνου να είναι μία νέα ταξιδιωτική μόδα που επιτάσσει η εποχή, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υποκύψετε σε αυτήν, ειδικά αν δεν το αντέχει η τσέπη σας. Τα έτοιμα πακέτα που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, μπορούν να σας εμπνεύσουν για να οργανώσετε μέρες χαλάρωσης με αποδράσεις του σαββατοκύριακου ή ακόμη και ημερήσιες εξορμήσεις, που θα αναζωογονήσουν το μυαλό και το σώμα.