X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Διακοπή της παραγωγής μασκών των 6,2 εκατ. και επανεκκίνηση του έργου υπό τις «σωστές» προδιαγραφές

Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποτυχία της κυβέρνησης να προσφέρει κατάλληλες μάσκες στου μαθητές, η ΚΕΔΕ, αρμόδια αρχή που είχε αναλάβει την κατασκευή τους, ανακοίνωσε την διακοπή της παραγωγής μασκών υπό τις παρούσες προδιαγραφές, ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων εντός των επαναδιατυπωμένων πλαισίων που θα θέσει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Αυτή την φορά το υπουργείο αναμένεται να δώσει υπόμνημα με πιο ευκρινή τρόπο, όπως η ίδια υπόσχεται, αφού φαίνεται ,σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, να χάθηκαν στην μετάφραση κάπου μεταξύ πανιών, υφασμάτων, διαστάσεων και μέτρων.
|

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργείου περί σωστού μεγέθους το οποίο δεν αποδώθηκε ορθά λόγω δυσμενούς συνεννόησης, η ΚΕΔΕ, που έχει αναλάβει το έργο μετά από διαγωνισμό, επισημαίνει σε ανακοίνωση της, ότι ζητήθηκε από τους κατασκευαστές να σταματήσουν την παραγωγή, με σκοπό την επανεκκίνηση των διαδικασιών, αυτή την φορά, έχοντας λάβει από το υπουργείου τις σωστές διαστάσεις, τονίζοντας ότι ως ΚΕΔΕ, κινήθηκαν στα πλαίσια που τους υπέδειξε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».

Η ανακοίνωση συνεχίζει γνωστοποιώντας ότι «ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας».

Καταλήγοντας, διευκρινίζεται ότι « με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Της εν λόγω απόφασης είχε προηγηθεί ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Δημόσια Υγείας, στην οποία επιβεβαιώνοταν το φιάσκο, με το υπουργείο να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις διαστάσεις που έχει διαμορφώσει η Ε.Ε, υποστηρίζοντας μεν ότι έγινε λάθος αλλά αποδίδοντας το σε ζήτημα συνεννόησης κι όχι στις προδιαγραφές που το ίδιο απέστειλε.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του , τόνισε ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές», αλλά «αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

Συνεχίζοντας επισημαίνει, ότι δεν υπήρξε σαφείς διάκριση ως προς την διατύπωση που αφορά την διάσταση της μάσκας σε σχέση με την διάσταση του αρχικού υφάσματος, «με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Στα παραπάνω πλαίσια, τόνισε ότι έχει υπάρξει επαναδιατύπωση που επεξηγεί επακριβώς το μέγεθος των νέων μασκών που θα διανεμηθούν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την διανομή των μασκών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε εξαίρει το έργο , κάνοντας λόγο χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το έργο, ενώ τόνισε ότι αυτή η ταχύτητα δεν τους στέρησε την ποιότητα.

«Δεν επιτρέψαμε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η ταχύτητα να αποτελέσει δικαιολογία για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των μασκών…»

Θριαμβευτικά είχε μιλήσει μάλιστα και για τις προδιαγραφές, οι οποίες  λίγο αργότερα θα αποτελούσαν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και βολών από αντιπολίτευση και γονείς.

«Είχαμε προβλέψει ότι σε κάθε στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού, θα διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που είχαν τεθεί από πλευράς ΚΕΔΕ, κάτι που έγινε», είχε αναφέρει το πρωί της Δευτέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, είχε κινηθεί και ο Τ. Θεοδωρικάκος από πλευράς της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας μάλιστα τα 6,2 εκ. που δόθηκαν, για τις «λάθος» μάσκες.

 

Το κλίμα ομοψυχίας και επιτυχίας που μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ανέκοψαν φωτογραφίες σαν κι αυτήν.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις