Ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ ανέφερε ότι στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, προσθέτοντας ότι η “φυσική παρουσία” των αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αποχώρηση της τρόικας «αποφασίστηκε από καιρό». «Δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ.

Σε απάντηση στη «δραματοποίηση» του γεγονότος από τον Τύπο, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ επισήμανε ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, υπήρξαν εντατικές και παραγωγικές, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και αναμένεται να συνεχιστούν σύντομα στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, η τρόικα έχει επισκεφθεί την Αθήνα τρεις φορές.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο.

Τέλος, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε μία εβδομάδα.

 

FT Deutschland: Εξετάζεται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους
 
Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times Deutschland, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονόμαζαν.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διμερείς πιστώσεις ύψους 53 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που παρατάθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, από το Μάιο του 2010 μέχρι το 2011.
 
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το ΔΝΤ πιέζει για ένα haircut, αλλά όπως και τη ΕΚΤ, δεν πρόκειται να συμμετέχει.
 
Ωστόσο, σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύμετα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε πως δεν πρόκειται να σχολιάσει τις “φήμες” των μέσων ενημέρωσης για ένα νέο haircut.