Ο Μάας, σε δηλώσεις του ενόψει του ταξιδιού του στην Ελλάδα, ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκία.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση”.

 

Ο Μάας συναντήθηκε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις», ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση που δεν ρίξει τους τόνους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά».