του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν «ματωμένα» ρούχα έξω από την είσοδο του υπουργείου με το σύνθημα «υπουργείο δολοφονίας» διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στα camps της Μόριας, της Σάμου και της Ριτσώνας.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Όπως αναφέρει στο TPP η Έλενα, αλληλέγγυα από την Γερμάνια, «με τα κόκκινα χέρια θέλαμε να δείξουμε ότι το υπουργείο έχει πια αίμα στα χέρια του και ότι δεν μπορούν να αρνούνται αυτό το γεγονός. Γράψαμε ότι είναι δολοφόνοι επειδή είναι, είναι γεγονός, και με τα ρούχα, θέλουμε να συμβολίσουμε τους ανθρώπους που πέθαναν, θέλαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε κείνους, το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, θέλαμε τουλάχιστον να τιμήσουμε τη μνήμη τους μέσα από ένα τέτοιο μικρό μνημείο».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Η Έλενα είναι από τη Γερμανία, από τη βόρεια Γερμανία. «Είμαι στο City Plaza εδώ και τρεις μήνες, επειδή πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αλληλεγγύης, και το City Plaza είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη λεγόμενη “προσφυγική κρίση”, που δεν είναι προσφυγική κρίση αλλά μια κρίση του καπιταλισμού και των κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ. Σήμερα είμαι στη διαδήλωση αυτή διότι οι κυβερνήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν σκότωσαν πέντε ανθρώπους την τελευταία εβδομάδα και πιστεύω ότι πρέπει κάπως να αντιδράσουμε».

Όπως υπογραμμίζει, «πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν με ποιον τρόπο, ούτε εγώ ξέρω, αλλά νομίζω μια διαδήλωση είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο, πρέπει να υπάρξουν αιτήματα και πρέπει να υπάρξουν και επιπτώσεις για ότι συνέβη. Για αυτό είμαστε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είναι βασικά υπεύθυνο για τα προσφυγικά camps. Επειδή τώρα, όχι μόνο τώρα αλλά ειδικά τώρα, είναι προφανές ότι δολοφόνησαν ανθρώπους, σκότωσαν ανθρώπους, είναι σημαντικό να το σημειώσουμε και να το δημοσιοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Ο Γιώργος Μανιάτης, αλληλέγγυος στο City Plaza αναφερει στο TPP: «Σήμερα κάνουμε μια διαμαρτυρία με αφορμή τους θανάτους στα hot-spot μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε πέντε θανάτους προσφυγών, τρεις στην Μόρια, ένας στο Hot spot της Σάμου, καθώς και ένα νεογέννητο στο προσφυγικό καμπ στην Ριτσώνα.
Αυτό που λέμε είναι ότι αυτοί οι θάνατοι δεν είναι τυχαίοι, δεν είναι ατυχήματα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και η Ε.Ε και συγκεκριμένα την συμφωνία της ντροπής μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, οι ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά διατρέχουν πλέον άμεσο κίνδυνο. «Το καθεστώς apartheid που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η απαγόρευση μετακίνησης, καθώς και ο διαχωρισμός που έχει δημιουργηθεί μέσα από τα hot-spot, δημιούργησαν ακριβώς τις συνθήκες όπου η ανθρώπινη ζωή πλέον στα νησιά βρίσκεται σε άμεση διακινδύνευση, έχουμε καταλήξει οι άνθρωποι να πεθαίνουν από θερμαντικά μέσα και από μαγκάλια, όπως πριν λίγα χρόνια οι φοιτητές στην Λάρισα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Τότε πάρα πολλοί και από την σημερινή κυβέρνηση είχαν μιλήσει για δολοφονία, σήμερα που αφορά πρόσφυγες το θέμα υποτιμάτε και δεν αποκτά αρκετή δημοσιότητα, πρέπει να πούμε ότι με τέτοια χρηματοδότηση και τέτοια εμπλοκή ΜΚΟ αλλά και την Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι σκανδαλώδες ότι άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο και οι ευθύνες είναι σαφείς και γι’ αυτό είμαστε και εμείς εδώ λέγοντας ότι η πολιτική ηγεσία  εμμένοντας σε αυτή την συμφωνία είναι όχι απλώς συνυπεύθυνη με την Ε.Ε αλλά και αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν οι:  Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Antinazi Zone, Αντιφασιστικός Συντονισμός, ΑΡΕΝ, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Στέκι Μεταναστών, Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, Χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza και τα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αλληλεγγύης Ιλίου, Κ. Πατησίων-Αχαρνών. Συμμετείχαν ακόμη η Λαϊκή Ενότητα και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε.