Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Google έστειλαν εργαζόμενοι της απαιτώντας να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει «λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης» στην Κίνα. Σύμφωνα με τους New York Times, περίπου 1.400 υπάλληλοι υπέγραψαν την επιστολή, την ώρα που η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα σχέδια για την Κίνα.
 
Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα από τη μεριά των υπαλλήλων καθώς η εταιρεία θα συμμορφωθεί με απαιτήσεις λογοκρισίας που επιβάλλει η Κίνα. «Σήμερα δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την εργασία μας, τα έργα μας και την απασχόλησή μας» τονίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγει ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη διαφάνεια, μια θέση στο τραπέζι και μια δέσμευση για σαφή και ανοιχτή διαδικασία: οι υπάλληλοι της Google πρέπει να γνωρίζουν τι χτίζουμε». Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή.
 
Ολόκληρη η επιστολή:

 
Το πρόγραμμα με κωδικό όνομα Dragonfly έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του περασμένου έτους και επιταχύνθηκε κατόπιν μιας συνάντησης μεταξύ του CEO της Google Sundar Pichai και ενός υψηλού αξιωματούχου της κινεζικής κυβέρνησης.
 
Αυτή η προγραμματισμένη κίνηση αντιπροσωπεύει τη δραματική αλλαγή της πολιτικής της Google ως προς την Κίνα και θα σημάνει την πρώτη φορα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κατά την οποία ο ιντερνετικός γίγαντας θα λειτουργήσει τη μηχανή αναζήτησής του σε αυτή τη χώρα.
 
Έγγραφα που έχει μελετήσει το Ιntercept που έχουν επάνω τη σημείωση Google confidential αναφέρουν ότι η μηχανή αναζήτησης του κινεζικού Google θα εντοπίζει αυτόματα και θα φιλτράρει ιστοσελίδες που εμποδίζονται από το Σινικό Firewall. Όταν κάποιος κάνει μία αναζήτηση, οι απαγορευμένες ιστοσελίδες δεν εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων και εμφανίζεται μία σημείωση όπου αναφέρεται ότι κάποια από τα αποτελέσματα μπορεί «να παραλείπονται για νομικούς λόγους». Παραδείγματα που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα από ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται στη λογοκρισία είναι το BBC και η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
 
*Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: Η Google λανσάρει λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα