X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Διαμαρτυρία στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων στη Λέσβο

Κάλεσμα προς τις ελληνικές αρχές να επιτρέψουν στους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λέσβο αδιατάρακτα απευθύνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute) με αναφορά του, στην οποία σημειώνει πως επί περισσότερες από πέντε ημέρες, ο Τύπος εμποδίζεται από την αστυνομία στο νησί, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Εντολές άνωθεν για «αποκλεισμό του Τύπου», αναφορές για «στρατιωτική επιχείρηση» και «κίνδυνος Covid 19» μεταξύ των δικαιολογιών των αρχών που στηλιτεύει η αναφορά του IPI, καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στο νησί.
|

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανησυχεί για αναφορές αρκετών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να καταγράψουν τον απόηχο της πυρκαγιάς στο καμπ της Μόριας στη Λέσβο, όπου τους απαγορεύεται να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές από την αστυνομία» αναφέρεται στην ανάρτηση με την οποία το IPI συνοδεύει λεπτομερή αναφορά για την παρεμπόδιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο.

Όπως τονίζεται στην αναφορά, η οποία περιλαμβάνει και ένα μικρό χρονικό της καταστροφής της Μόριας και της fast track κατασκευής νέου καταυλισμού κοντά στο Καρά Τεπέ, «ορισμένοι εργαζόμενοι μέσων ενημέρωσης που επιχείρησαν να καταγράψουν την κατάσταση, ανέφεραν πως οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν την είσοδο, χωρίς εξηγήσεις ή αιτιολόγηση, την ώρα που άλλοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση, όπως στην περίπτωση του BBC».

«Αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ ανέφεραν πως τους είπαν πως αυτό οφείλεται σε “στρατιωτική επιχείρηση”, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δεν εμπόδισε τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους τους από το να έχουν πρόσβαση στην περιοχή χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως η εντολή δόθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ άλλοι αστυνομικοί ανέφεραν πως οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση του Covid 19» περιγράφει ακόμα το IPI, το οποίο τονίζει πως αντίστοιχους περιορισμούς έχει επιβάλει η αστυνομία και στην περιοχή της Μόριας.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση και την αναφορά του IPI:

Όπως αναφέρεται, μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, με την εύρεση τουλάχιστον ενός κρούσματος κορονοϊού, πολλοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως τους επιβλήθηκαν περιορισμοί από το να πάρουν φωτογραφίες από την είσοδο του ΚΥΤ, και τους επετράπη η πρόσβαση μόνο μετά το άνοιγμα του νέου κέντρου, μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13 Σεπτεμβρίου. «Κάθε πρόσβαση στη Μόρια από την πόλη της Μυτιλήνης είναι πλέον περιορισμένη» υπογραμμίζεται.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία απώθησε μερικούς φωτορεπόρτερ με κάμερες χωρίς λόγο, και οι διαλείποντες περιορισμοί άρχισαν ξανά την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου. Παρότι η αστυνομία τους είπε πως θα τους επιτρεπόταν ξανά η είσοδος στις 8 το πρωί της Τρίτη, όλοι οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι ξανά στην περιοχή, και πάλι χωρίς λόγο από την αστυνομία. Δημοσιογράφοι ανέφεραν πως η αστυνομία είπε πως οι εντολές είναι πως «δεν πρέπει να αφήσουν τον Τύπο”» καταλήγει η αναφορά, η οποία πλαισιώνεται από τις ανταποκρίσεις της Εφημερίδας των Συντακτών, της εφημερίδας Documento και του News247, ενώ παρατίθεται και σειρά αναρτήσεων αλλοδαπών δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Λέσβο.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της αναφοράς, την Τρίτη, η IPI επανήλθε με νέα της ανάρτηση, στην οποία τονίζει πως «το IPI έχει δει περαιτέρω αναφορές σήμερα το πρωί, ότι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην περιοχή της Μόριας από την αστυνομία, χωρίς αιτιολόγηση. Ο αποκλεισμός τους ήταν διαλείπων τις τελευταίες ημέρες».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις