Το σκάφος κατέπλευσε στην Ερμούπολη την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Συλλογικότητες και κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κοντά στο λιμάνι, πραγματοποιώντας ειρηνική διαμαρτυρία κατά της άφιξής του παρά τις απαγορεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι, η ειρηνική κινητοποίηση των πολιτών είχε αποτρέψει την αποβίβαση Ισραηλινών τουριστών. Φέτος, ωστόσο, τουρίστες κατάφεραν τελικά να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν προκλητικές φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων ένα με τουρίστα που απευθύνει το μεσαίο δάχτυλο προς τους διαμαρτυρόμενους.
Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι η εικόνα Ισραηλινών τουριστών υπό την προστασία του ελληνικού κράτους, «προσβάλλει βάναυσα την ιστορία της Ερμούπολης, τις αξίες και την αξιοπρέπειά μας». Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει επίσης ότι δέκα πολίτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ., προσήχθησαν παντελώς αναίτια στο αστυνομικό τμήμα πριν καν ξεκινήσει η διαμαρτυρία. Όπως αναφέρει, η αστυνομία έκανε λόγο για «τυχαίες» προσαγωγές για «εξακρίβωση στοιχείων».
Κλείνοντας, το Παρατηρητήριο θέτει ευθέως το ερώτημα: ποιες αξίες υπηρετεί σήμερα το ελληνικό κράτος. αυτές των ειρηνικών πολιτών που φωνάζουν «stop the genocide», ή αυτές ενός «αστυνομοκρατούμενου κράτους» που καταπνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και «συνοδεύει ως φιλήσυχους τουρίστες» επισκέπτες που συμπεριφέρονται «σαν κατακτητές»;
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου:
«Τα γεγονότα της 5ης Ιουνίου 2026, που συνδέονται με την άφιξη του Ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο, συνθέτουν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για το νησί μας. Θίχθηκαν οι κοινωνικές ελευθερίες και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, προσβλήθηκε βάναυσα η ιστορική και πολιτιστική παράδοση της Ερμούπολης και τραυματίστηκε η αξιοπρέπεια της πόλης και των ανθρώπων της, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα συμβολική συγκυρία: τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννησή της.
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε πεζούς και οχήματα σε πολύ μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, η παρουσία σε κάθε γωνιά της πόλης δεκάδων κρυφών και φανερών αστυνομικών, λιμενικών, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και, πιθανότατα, ξένων πρακτόρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη περιήγηση των τουριστών (*) αλλά και την αποκατάσταση του γοήτρου του Ισραηλινού κράτους (που είχε θιγεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Crown Iris στη Σύρο, το 2025, όπου η απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων είχε αποθαρρύνει την αποβίβαση των Ισραηλινών τουριστών και είχε κάνει τη Σύρο «σύμβολο» διεθνώς), συνιστούν πρωτοφανή πρόσκληση για όλους/ες.
Η εικόνα των Ισραηλινών τουριστών που, στη μέση της ιστορικής πλατείας Μιαούλη και υπό την προστασία και ενθάρρυνση του Ελληνικού κράτους, υψώνουν το μεσαίο δάκτυλο σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται ειρηνικά, δηλώνοντας μάλιστα με περισσή έπαρση και προκλητικότητα «είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ» (**), προσβάλει βάναυσα την ιστορία της Ερμούπολης, τις αξίες και την αξιοπρέπειά μας.
Όλα όσα συνέβησαν προσφέρουν όμως σε όλους μας μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση: Ποιες αξίες ασπαζόμαστε; Για ποιες αξίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε 200 χρόνια μετά τη ίδρυση της Ερμούπολης;
Συντασσόμαστε με τις αξίες που πρεσβεύουν οι πολίτες της Σύρου στους οποίους απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην πόλη τους και οι οποίοι στάθηκαν ειρηνικά μπροστά στο Δημαρχείο φωνάζοντας με όλη τους τη δύναμη “STOP THE GENOCIDE”; Ή μήπως με τις αξίες του αστυνομοκρατούμενου κράτους, που πνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και συνοδεύει ως «φιλήσυχους τουρίστες» επισκέπτες που συμπεριφέρονται σαν κατακτητές και μάς σηκώνουν το δάχτυλο; (***)
Δυστυχώς για εμάς –αν και ενδεχομένως κάποιοι θα το επικροτήσουν- οι τοπικοί μας άρχοντες και οι θεσμικοί εκπρόσωποι φαίνονται να έχουν επιλέξει πλευρά. Μπροστά στα υψωμένα δάκτυλα και την προκλητική συμπεριφορά των Ισραηλινών έσπευσαν να δηλώσουν υποτέλεια, καλωσορίζοντάς τους και προσφέροντάς τους λουλούδια… Τι ντροπή για την ιστορία της πόλης μας! Τι ντροπή για την αξιοπρέπειά μας!
Υστερόγραφα:
(*) Καταδικάζουμε το γεγονός ότι δέκα συμπολίτες μας (μεταξύ τους ο πρόεδρος και ένα μέλος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου), προσήχθησαν -παντελώς αναίτια- στο αστυνομικό τμήμα, πριν ξεκινήσει η διαμαρτυρία, για «εξακρίβωση στοιχείων» (στο αστυνομικό τμήμα τους ενημέρωσαν ότι οι προσαγωγές ήταν «τυχαίες»).
(**) Στο βίντεο ο «φιλήσυχος Ισραηλινός» ενημερώνει όσους δε το έχουν αντιληφθεί λέγοντας “we are here, and we stay here”
(***) και ναι, αυτοί που σηκώνουν το δάχτυλο, μάλλον δεν είναι «φιλήσυχοι τουρίστες» οι οποίοι διαφωνούν με τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος τους. Αν διαφωνούσαν, θα έδιναν τα χέρια στους διαδηλωτές και θα σήκωναν το κ@@@δάχτυλο προς την απέναντι μεριά».