Την έντονη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση για του σημαιοφόρους και τους παραστάτες στα δημοτικά σχολεία, η οποία την Τετάρτη λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά τις εξηγήσεις του Υπουργού Παιδείας.
 
«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του. 
Παραμένει ένας γραφικός εκφραστής μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης.  
 
Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του κόσμου οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο. Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτή η απόφαση θα αλλάξει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρουν.
 

Η ΝΔ δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων

 
Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία έδωσε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακραίες συντηρητικές αντιλήψεις.
 
«Όπως φάνηκε για ακόμη μία φορά, η ΝΔ είναι δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 
Μετά από 20 χρόνια εκδίδεται ένα νέο ΠΔ για τα δημοτικά σχολεία, που αναβαθμίζει την καθημερινότητά τους και την κάνει συμβατή με τις αλλαγές που στο μεταξύ έχουν συντελεστεί. 
 
Η ευρύτερη συζήτηση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων στα σχολεία δεν πρέπει να ευτελίζεται με άναρθρες κραυγές, αλλά να διεξάγεται με επιχειρήματα που αρμόζουν σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.