Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, μετά από προσωπική του επιλογή, προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Με ευθύνη τολμη και μεγάλη αισιοδοξία ανακοινώνω το όνομα του νέου ΠτΔ. Η απόφαση που κλήθηκαν να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις κύρος και διεθνή εμπειρία για να εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό. Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Προτείνω για πρόεδρο την πρόεδρο του ΣτΕ την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου»

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων). Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

«Τιμάται στο πρόσωπο μου η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα»

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του Κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα» και ανακοίνωσε πως θα απέχει από την άσκηση των δικαστικών της καθηκόντων μέχρι την ψηφοφορία για την εκλογή της.

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Οι καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση Βίνικ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη της στο TPP, η Ζωή Κωνστντοπούλου, δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, ή αλλιώς «Mr Bitcoin» προχώρησε σ επολύ σοβαρές καταγγελίες για τη μεταχείριση που αντιμετωπίζει από τις ελληνικές αρχές και ειδικά την κ.Σακελλαροπούλου. Χαρακτηριστικά, λέει:

Ο Αλεξάντερ Βίννικ αντιμετώπισε τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πλήρη έλεγχο της Προέδρου του, εν είδει στρατιωτικής επιτροπής, με πλήρη άρνηση δικαιωμάτων. Σας λέω μόνο – και όποιος δικηγόρος, νομικός ή οποιοσδήποτε έχει σχέση με το Δίκαιο το ακούσει αυτό θα φρίξει – ότι δικάστηκε η υπόθεσή του χωρίς να του έχουν χορηγηθεί καν αντίγραφα του φακέλου, παρά τις επανειλλημένες έγγραφες αιτήσεις του. Σήμερα, πέντε μέρες μετά από την εκδίκαση της υπόθεσης, και δύο μέρες πριν την προθεσμία υποβολής του υπομνήματός του, αρνείται η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του γνωστοποιήσει τη σύνθεση που δίκασε την υπόθεση.

Έχει συμβεί το σκανδαλώδες να έχει συμμετάσχει στη σύνθεση πρώην σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, ο σύμβουλος Βασίλειος Ανδρουλάκης, που ο μόνος λόγος που γνωρίζω ότι έχει σύγκρουση καθηκόντων είναι ότι τον θυμόμουν φυσιογνωμικά απο τη Βουλή να συνοδεύει τον Αθανασίου το 2013-2014. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, που έχει υπάρξει σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης και στενός συνεργάτης όλων των υπηρεσιών που εξέδωσαν την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ, έχει αποδεχθεί να κρίνει αντιδικία ενός ανθρώπου με τον υπουργό Δικαιοσύνης! Και, δυστυχώς, την προηγούμενη Παρασκευή, η Ολομελεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην επιλεγμένη από την Πρόεδρό της σύνθεση – διότι δικάζεται με σύνθεση που έχει επιλεγεί από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία εμείς δε γνωρίζουμε, δεν είναι όλοι οι δικαστές, όλη η σύνθεση της Ολομέλειας είναι 50 άτομα, για τη συγκεκριμένη εκδίκαση επιλέγησαν οι μισοί, εξαιρέθηκαν οι δικαστές του αρμοδίου Δ’ Τμήματος που είχε ήδη επιληφθεί. Που σημαίνει ότι ο Αλεξάντερ δικάζεται με μία κατασκευασμένη σύνθεση, επιλεγμένη από ένα πρόσωπο, την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι ξεκάθαρο ότι έχει στενή σχέση με την κυβερνητική εξουσία, και μάλιστα το όνομά της έφτασε ακόμη και να ακούγεται ως υποψήφιας Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι εδώ έχει καταργηθεί κάθε αρχή Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και κάθε αρχή Διαφάνειας στη λειτουργία της Διοίκησης. Είναι επίσης δεδομένο, και το προέβλεψα και το κατήγγειλα, ότι αυτή η διαδικασία δρομολογήθηκε, με τηλεφώνημα που έγινε στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσωρινή προστασία που παρασχέθηκε από το αρμόδιο Δ’ Τμήμα. Και είναι τέλος δεδομένο, έχουμε γι’ αυτό το γεγονός και στοιχεία και ντοκουμέντα, ότι και η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου που έχει υποβάλλει ο Αλεξάντερ Βίννικ, δεν έγινε από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, αλλά έγινε σε μία διαδικασία συνεννόησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ένας άνθρωπος χωρίς δικαιώματα στην Ελληνική Επικράτεια»

Το προφίλ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά.

Ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έως σήμερα, η Aικ. Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος.

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008). Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει σε αυτή τη συγκυρία την επιλογή για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποτελεί μια προσπάθεια για να κρύψει το φιάσκο που έχει υποστεί η κυβέρνηση στο λιβυκό και μεταναστευτικό ζήτημα.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, αναφέρει ότι το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του την Πέμπτη στις 15:00 σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Λίγες ώρες μετά (στις 17.30) θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΜέΡΑ25 για να καθορίσουν τη στάση τους.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να κρίνει τον ρόλο του ΠτΔ ως θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».