Το πρόγραμμα των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή
Στις 16:00 συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Στις 16:30 συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Στις 20:10 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Στις 20:45 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν

Σάββατο
Στις 20:40 συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μποκολ
Στις 21:30 συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί
Στις 00:15 συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν

Σύσκεψη στο Μαξίμου την Τετάρτη

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργός Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χουλιαράκης θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με το χρέος.

Τα εργαλεία της ελληνικής πλευράς

Από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκάται να υπάρξει ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το θέμα του χρέους, κάτι που θα επαναφέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, 21 Απριλίου, και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του Μαΐου, όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του staff level agreement και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα έχει νομοθετηθεί το πακέτο των μέτρων- αντίμετρων που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ