Οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, επισήμανε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα κάνοντας λόγο, ωστόσο, για πρόοδο στις συνομιλίες.
 
Σύμφωνα με την ίδια, οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. «Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο στόχος αυτός αμφισβητείται από το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί να χαμηλώσει στο 1,5% του ΑΕΠ ή να υπάρξει ελάφρυνση χρέους.
 

Στόχος ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας

 
Επιδίωξη της κυβέρνησης και των δανειστών είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στις σκληρές απόψεις που διατυπώνει.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την κυβέρνηση να έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι αύριο, Τρίτη, οπότε οι αναχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών για τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. 

 
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει τις επόμενες ώρες σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Τα δύο κείμενα, η κυβέρνηση θέλει να τα χρησιμοποιήσει και ως «όπλο» ώστε να πιέσει για ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, η οποία αναμένεται να ανοίξει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, για το Eurogroup της 22 Απριλίου.

Απολύτως απαραίτητη βλέπουν στελέχη της Κομισιόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη, ενώ οι διαφορές απόψεων με την ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν προσκόπτουν την εκταμίευση κεφαλαίων, υποστήριξαν οι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί.
 
«Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
 
«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι… αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη».
 

«Πρέπει να κλείσει η συμφωνία σήμερα»

 
Μέχρι στιγμής, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να έχει κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο.
 
Επιπλέον, οι δύο πλευρές, έχουν συμφωνήσει στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία. Όπως είπε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου. 

 
Από πλευράς του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, «είμαστε πολύ κοντά στην κατάρτιση λίστας φορολογικών μέτρων» παραδεχόμενος όμως ότι παραμένει ως κόκκινη γραμμή η θέση της κυβέρνησης στο αφορολόγητο. «Δεν συζητάμε για το αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου που αφορούσε το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων. 
 
«Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε, για να τελειώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι «έχουμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες και πάνω σε αυτές προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε συμφωνία».
 
Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και οι δανειστές συμφώνησαν να συνεχιστεί για φέτος ο κανόνας μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
 
Ωστόσο, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, επίσης ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Πέρα από το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, τα μέτωπα  που παραμένουν ανοικτά αφορούν τις επικουρικές συντάξεις και το δημοσιονομικό κενό, παρά την χθεσινή προσπάθεια – και των δύο πλευρών – να καταθέσουν προτάσεις επί των κειμένων των μνημονίων που θα καταρτιστούν.