Μετά την ολοκλήρωση των stress tests ξεκινούν 50 ημέρες, έως και τις 18 Δεκεμβρίου, διαπραγμάτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος του ισχύοντος μνημονίου.
Επί του παρόντος, όλα τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά, με το ΔΝΤ να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση:
 
– Στο ασφαλιστικό, όπου επιμένει στη θέση για αύξηση του αριθμού των ενσήμων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης.
 
– Σε νέο συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή όχι μόνον το λεγόμενο «λοκ άουτ», αλλά και τη διαδικασία λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργιών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά το εύρος της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και το πεδίο πιθανού συμβιβασμού. Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τους αρμοδίους υπουργούς, έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια ενόψει της επανόδου της τρόικας, τα οποία, όμως, δεν έχουν συζητηθεί μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου, οπότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων ενδοκυβερνητικών τριβών.
 

Tα μνημονιακά μέτρα θα κρίνουν αν πάμε για εκλογές


Από δύο στοιχεία, γράφει το capital.gr, θα κριθούν «τα πάντα» στο εσωτερικό της χώρας:
 
— Εάν η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης έχει χαρακτηριστικά «μνημονίου», η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το τέλος της μνημονιακής εποχής.
Επ΄αυτού η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη και «τίποτα δεν έχει κλείσει», όπως τόνισε δύο φορές ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
 
— Εάν το κλείσιμο της αξιολόγησης σφραγιστεί από επώδυνες ή αντιδημοφιλείς αποφάσεις, το επιχείρημα περί «τέλους των μνημονίων» θα εξασθενίσει – έως και εξαφανισθεί. 
 
Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι μόνο το ασφαλιστικό έχει… ελπίδες να μετατεθεί για «μετά την άνοιξη», ενώ οι αλλαγές στα εργασιακά (lock out, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), οι τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα κλείσουν τώρα, δηλαδή με την επιτροφή της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. 
 

Πιέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι θα κάνει

Ουδείς αποκλείει να ασκηθούν, τελικά, πιέσεις, από τους δανειστές (και κυρίως από τους Ευρωπαιους εταίρους) στην αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευθεί εγκαίρως στην τήρηση της νέας «μεταμνημονιακής» συμφωνίας – κάτι που αρνείται να πράξει η Κουμουνδούρου.
 
Μία τέτοια κίνηση «δεν αφήνει αδιάφορη» την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει εάν κερδίσει τις εκλογές, τόσο «θα λαϊκίζει» και θα εισπράττει δημοσκοπικές πρωτιές.
 

Άσχημο το κλίμα εντός της κυβέρνησης

Ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει και το ΠαΣοΚ στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο βασικός μισθός για έναν απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διορίζεται πρώτη φορά στο Δημόσιο θα διαμορφωθεί στα 680 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται επί 12 μήνες και ισοδυναμεί με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αγγίζει τα 586 ευρώ, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές.

Ο υπουργός επιμένει επιδιώκοντας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, την εξεύρεση πόρων ώστε να δοθούν αυξήσεις στις αποδοχές, κυρίως στελεχών του δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιδρά έντονα με τις επιλογές του υπουργού και το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποιεί την εκλογική βάση της ΝΔ συγκρουόμενος με το ΠΑΣΟΚ για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και σώσει τα προσχήματα έναντι των εταίρων σχετικά με το αν έχει ή όχι μεταρρυθμιστική βούληση η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη ενόχληση για τις περιπέτειες του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου με τον ΕΔΟΕΑΠ. Παρόλο που δεν τον έχει αποδοκιμάσει ακόμη η κυβέρνηση, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και αυτό προκαλεί μεγάλη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου που ανησυχεί για τις πολιτικές εντυπώσεις που δημιουργούνται.