Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Εξάλλου, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

«Ύποπτα σκάφη»

Η εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή.

Παράλληλα, και το Reuters, επικαλούμενο επίσης στρατιωτικές πηγές, είχε μεταδώσει ότι τουρκικά μαχητικά αναζητούταν σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο τόσο πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, όσο και πηγές του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος δεν επιβεβαίωναν πληροφορίες ότι Τούρκοι αξιωματικοί που επιβαίνουν σε φουσκωτά επιχειρούν να έρθουν στην Ελλάδα από την περιοχή της Σύμης.

«Μοίρα καταδρομέων»

Αναλυτικά, πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα της Hurriyet ανέφερε ότι μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά προς την Ελλάδα.

H τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής επιχείρησαν στο ξενοδοχείο όπου υποτίθετο ότι διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εντολή για επιφυλακή

Σημειώνεται ότι αυξημένη από ελληνική πλευράς είναι η επιτήρηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου, σε κόκκινο συναγερμό είναι το Λιμενικό και σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής», ενώ εκδόθηκε εντολή για επιφυλακή και από το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Παράλληλα, κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο.