Σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News, ο Ζ. Ζάεφ κατήγγειλε ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ονομασία, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιος κρύβεται πίσω από τις πληρωμές αυτές.

Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «οι αρχές θεωρούν ότι ο Ιβάν Σαββίδης […] χρηματοδοτεί βίαιες αντι-ΝΑΤΟϊκές διαμαρτυρίες».

Ο επιχειρηματίας, στην ανακοίνωση του ομίλου του, τη Dimera Group, τονίζει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση ή εμπλοκή με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και επισημαίνει ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του μέσου αλλά και των συντακτών του δημοσιεύματος.

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Buzzfeed τη Δευτέρα αναφέρει ότι «ερευνητές συγκέντρωσαν αποδείξεις ότι ο πρώην Ρώσος πολιτικός που ονομάζεται Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έδωσε περισσότερα από 350.000 δολάρια για να “εκτροχιάσει” το κρίσιμο δημοψήφισμα», που θα γίνει στην ΠΓΔΜ, για τη συμφωνία.