Δημοσίευμα από τα «Νέα» μιλάει για «λίφτινγκ» της ελληνικής αστυνομίας με δράσεις που τοποθετούνται στο πρώτο μισό του 2021.

Το μέσο αναφέρεται σε τέσσερις παρεμβάσεις, ενώ ως πρώτη θέτει την εκπόνηση σχεδίου στην κατεύθυνση για μια «πιο επιτελική» δομή, χωρίς σκορπισμένες υπηρεσίες αλλά με στοχευμένη διαχείριση του προσωπικού. Στο δημοσίευμα αποτυπώνονται και διαρροές για αιτήματα σε προσωπικό και εξοπλισμό, παρά τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση με τις προσλήψεις ειδικών φρουρών και την ολοκλήρωση εξοπλισμών πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι διαρροές μιλούν για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ιεραρχία υπηρεσιών «προκειμένου να εντοπιστούν τοπικές αρρυθμίες, ανενεργά πόστα και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων».

Άξιο σημασίας είναι ότι στα σκαριά της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται ότι βρίσκεται η δημιουργία μονάδας που θα αναλάβει αποκλειστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών ως ειδικά αστυνομικά τμήματα υπό τον έλεγχο της εκάστοτε αστυνομικής διεύθυνσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος κ.ά.).

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την κατάρτιση ενός σχεδίου από τις αρχές με κεντρική οδηγία τη «μηδενική ανοχή στο έγκλημα και στην παραβατικότητα». Το κείμενο, λένε αρμόδιες πηγές, αναμένεται να προσδιορίζει απαραίτητες συνεργασίες ανάμεσα σε υπουργεία και φορείς και θα δείχνει ουσιαστικά ανάγκες σε δομές, υποδομές ή και προσωπικό, καταγράφοντας στόχους, προκλήσεις και κάθε διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπισή τους.

Το τρίτο σκέλος αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών, και φαίνεται ότι δένει γάντι με την πανεπιστημιακή αστυνομία την οποία προωθεί η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

«Ήπια» δράση με 18 ομάδες «ΔΡΑΣΗ» και 5 ομάδες ΟΠΚΕ

Τέλος, βασισμένο σε προηγούμενες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, είναι το «καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα» με πιο «ήπια» αντίδραση της αστυνομίας σε επεισόδια και χρήση χημικών. Το δημοσίευμα αφενός επικαλείται την περσινή ίδρυση της ομάδας «ΟΔΟΣ», ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι σε βάθος μηνών θα γίνει επιπλέον η συγκρότηση άλλων 18 ομάδων «ΔΡΑΣΗ» και 5 νέων ΟΠΚΕ.

Στο ίδιο μοτίβο, στα σκαριά βρίσκεται και η συγκρότηση μονάδας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και ο υπουργός Μεταφορών, μετά το περιστατικό ξυλοδαρμού στο μετρό.

Τέλος, δρομολογείται η αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων (όπως οι κάμερες) και οι λεγόμενες αύρες για περισσότερη χρήση νερού και λιγότερα κλομπ και δακρυγόνα, σε συνέχεια του Νόμου 4703/2020 για τις υπαίθριες συναθροίσεις που αποτελούσε δέσμευση Μητσοτάκη στο κεφάλαιο «ασφάλεια».