Χωρίς ελέγχους ούτε στο σπίτι του ούτε στην συσκευή του κινητού του τηλεφώνου παραμένει ο συλληφθής και κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης, προκαλώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών, την ώρα που ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του, μέχρι να φτάσει η ώρα της σύλληψής του το περασμένο Σάββατο.

Την αρχή έκανε η ιστοσελίδα αστυνομικού περιεχομένου, bloko.gr, που με δημοσίευμά της με τίτλο «Ποιος φοβάται τον Λιγνάδη; Αξιωματικής της ΕΛΑΣ, αυτές τις εντολές είχαμε και δεν έγινε κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση του κινητού».

Συγκεκριμένα, το ενυπόγραφο δημοσίευμα από τον αστυνομικό συντάκη Γιώργο Καραϊβάζ αναφέρει πως αστυνομικές πηγές που ερωτήθηκαν σχετικά, υποστηρίζουν πως ουδέποτε υπήρξαν εντολές για ελέγχους, τόσο στο σπίτι όσο και στα προσωπικά αντικείμενα του κατηγορούμενου.

«Αυτή την εντολή είχαμε. Η όλη διαδικασία δεν ήταν υπό τη δική μας δικαιοδοσία. Εμείς απλώς πράξαμε διεκπεραιωτικό έργο. Η σύλληψη δεν έγινε στο πλαίσιο κάποιας προκαταρκτικής, μέσα στις ευθύνες της οποίας θα ήταν και η κατ’ οίκον έρευνα, καθώς και η κατάσχεση πιθανού αποδεικτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικού, ούτε φυσικά στο ένταλμα υπήρχε αίτημα οποιασδήποτε άλλης ενέργειας πλην της σύλληψης. Θεωρητικά κι εμπειρικά, είναι ασυνήθιστη η επιλογή των συντακτών του εντάλματος, πλην όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε να κρίνουμε την πρόθεση ή τον σκοπό» μεταφέρει το δημοσίευμα την απάντηση «όλων των πηγών, διαφόρων αξιωματικών» στους οποίους απευθύνθηκε.

Συνεχίζοντας, και αποδίδοντας τις απαντήσεις σε αξιωματικούς «που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και της ασφάλειας», αναφέρεται πως «η απαγόρευση κατ’ οίκον έρευνας και η κατάσχεση των όποιων πιθανών αποδεικτικών στοιχείων και η απάντηση που λάβαμε ήταν πως πρόκειται για εντελώς ασυνήθιστη τακτική, ακόμα και στις περιπτώσεις που η εισαγγελία μετά από αυτόνομη ανακριτική διαδικασία, έχει εξασφαλισμένη την απόδειξη ενοχής».

«Ποιος φοβάται το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών και μη αρχείων του κ. Λιγνάδη ή σε άλλη περίπτωση, ποιος επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση του κ. Λιγνάδη, συσκοτίζοντας το περιβάλλον των στοιχείων να τύχει άλλης ποινικής αντιμετώπισης από αυτή που θα όριζαν τα ίδια τα στοιχεία;» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Ωστόσο, το παραπάνω δημοσίευμα που ρίχνει ακόμα σκοτεινότερες σκιές στην υπόθεση του εντάλματος σύλληψης Λιγνάδη δεν είναι το μόνο. «Διαφορετική μεταχείριση στο ένταλμα Λιγνάδη» αναφέρει δημοσίευμα της Huffingtonpost.gr, με την υποσημείωση πως «Δεν υπήρχε καμία αναφορά για έρευνα στην κατοικία του κατηγορουμένου ή κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «στο ένταλμα σύλληψης δεν υπήρχε καμία αναφορά για έρευνα στην κατοικία του κατηγορουμένου, για κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των άλλων ψηφιακών μέσων, που πιθανά να χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Λιγνάδης». Για το δε κινητό του τηλέφωνο αναφέρεται πως «επίσης δεν κατασχέθηκε, αλλά φυλάσσεται σε ένα γραφείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μέχρι εκείνος ή κάποιος πληρεξούσιός του να το ζητήσει και να το παραλάβει».

Τρίτη δημοσιογραφική αναφορά στο ζήτημα των ερευνών για τον Δ. Λιγνάδη, αυτή του δελτίου ειδήσεων του ANT1, που κάνει λόγο για «κενά και παραλείψεις» που βλέπουν αστυνομικοί και νομικοί στο ένταλμα σύλληψης του Δ. Λιγνάδη.

« Οι αστυνομικοί στην Ασφάλεια Αττικής, όταν έλαβαν το σχετικό έγγραφο από την ανακρίτρια, είδαν πως διέταζε μόνον τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη και καμία άλλη ενέργεια. Ούτε έρευνα στο σπίτι του, ούτε κατάσχεση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλου μέσου ψηφιακής αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει έρευνα για στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση» μεταφέρει το enikos.gr, τονίζοντας πως αυτό που υποστηρίζουν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι πως «σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, πάντοτε οι δικαστικές αρχές ζητούσαν από τους αστυνομικούς τις συγκεκριμένες αυτές ενέργειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές απέδωσαν και καρπούς, ακόμα και αν κάποιος είχε επιχειρήσει να καταστρέψει δεδομένα».

«Οι ίδιοι αξιωματικοί ξεκαθαρίζουν ότι από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στην κύρια ανάκριση, στα χέρια των δικαστικών δηλαδή, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη χωρίς την εντολή της ανακρίτριας» τονίζεται ακόμα.

Αντιδρώντας στις παραπάνω δημοσιογραφικές πληροφορίες και ερωτήματα που προκύπτουν, το Αθηναϊκό Πρακτορείο προχώρησε στη δημοσίευση για τα όσα περιέχει το ένταλμα σύλληψης Λιγνάδη, σημειώνοντας πως «συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις»:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες, με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.