Ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου, οι εντάσεις συνεχίζονται, με τελευταία τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον μάλιστα του Γερμανού ομόλογό του, Χάικο Μαας.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε με νόημα ο Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό το. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θέλει πολλά θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών και όχι μόνο τις θαλάσσιες ζώνες.

Όλες τις διαφορές στο τραπέζι ζητάει η Τουρκία στις διερευνητικές, εν μέσω απειλών

Οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, περί εγγυήσεων στο μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

«Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης», τόνισε.

Αντίδραση από την Άγκυρα

Απέναντι στα παραπάνω το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως «η Ελλάδα με την καταπιεστική της πολιτική εναντίον της τουρκικής μειονότητας της Θράκης έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα.»

Η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από άλλες συνθήκες.

Ενώ, η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως, η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, της άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να συζητήσει, με διάλογο, με την τουρκική, μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Σχηνά

Συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά θα έχει κατά την αυριανή του επίσκεψη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σϋμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά ζήτησε τη συνάντηση, με την ατζέντα να αναμένεται να περιλαμβάνει το προσφυγικό αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.