Ξεκάθαρη απάντηση στις πιέσεις και τις απόπειρες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που επιχειρούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η ΕΛ.ΑΣ, για να τροποποιηθούν οι διώξεις των συλληφθέντων στο Κουκάκι, επιχείρησε να δώσε την Πέμπτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν» κατήγγειλε η Ένωση, ενώ μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, πέντε μέλη της «άδειασαν» την Ένωση και τον πρόεδρο.΄

«Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς» προσθέτουν Δικαστές και Εισαγγελλείς στην Ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε με έμμεσο τρόπο υπόδειξη προς τους δικαστές προκειμένου να αλλάξουν το κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων από την επιχείρηση της αστυνομίας το Σάββατο στο Κουκάκι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα. Κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές «να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό», ενώ έκανε λόγο για «σιωπή και μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να δηλώσει πως «βλέπει κακουργήματα» στα γεγονότα στο Κουκάκι.

Διαβάστε περισσότερα:

Απάντηση Δικαστών και Εισαγγελέων στις πιέσεις Χρυσοχοϊδη και Αστυνομίας για τις διώξεις συλληφθέντων στο Κουκάκι

Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή τους, πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέδωσαν ανακοίνωση «με αφορμή την έγγραφη δήλωσή του για τα θλιβερά γεγονότα επί της οδού Ματρόζου».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση με το αίτημα των πέντε μελών του Δ.Σ.:

«Ενόψει των τελευταίων, τουλάχιστον ατυχών, κατά τη γνώμη μας, πρωτοβουλιών του Προέδρου της Ενωσης μας Χριστόφορου Σεβαστίδη και με αφορμή την έγγραφη δήλωσή του στις 16.1.2020 ως προς τα θλιβερά γεγονότα επί της οδού Ματρόζου, αλλά και της προσωπικής του απόφασης περί μη προσκλήσεως του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην ετήσια ΓΣ και εν συνεχεία αποστολής επιστολής στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με άγνωστο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη μας περιεχόμενο και της μη εγχείρησης του ψηφίσματος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά στον Υπουργό Επικράτειας, ενέργειες που προκαλούν σύγχυση εντός του Δικαστικού Σώματος, αλλά και στην κοινή γνώμη, εάν δηλαδή είναι απόψεις προσωπικές του Πρόεδρου της Ένωσης ή αποφάσεις των συλλογικών οργάνων αυτής, ζητούμε σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.1 του Καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου το συντομότερο επί τω τέλει διασφαλίσεως του σεβασμού του καταστατικού πλαισίου της Ένωσης μας».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πέντε, ήρθε η άμεση πρόσκληση του προέδρου Σεβαστίδη σε έκτακτο ΔΣ, στο οποία αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Παρακαλείσθε να παραστείτε στηv έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού, που θα γίνει την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 16:00, στα γραφεία της Ένωσης με θέματα:

– Να αιτιολογηθεί η στάση του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Λυμπερόπουλου, του Β΄ Αντιπροέδρου κ. Βεργώνη και του ΓΓ κ. Σαλάτα, να αρνηθούν να συναινέσουν στην έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης των συναδέλφων Εισαγγελέων από τις έμμεσες πιέσεις που τους ασκήθηκαν για τις ποινικές διώξεις που άσκησαν στα επεισόδια στο Κουκάκι.

-Να εξηγήσει στο ΔΣ ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Λυμπερόπουλος την πρακτική του να εκπροσωπεί την Ένωση σε τηλεοπτικές εκπομπές εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις, κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 2 του Καταστατικού, που αναθέτει αποκλειστικά την εκπροσώπηση της Ένωσης στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα,

-Το από 17-1-2020 αίτημα των κκ. Λυμπερόπουλου, Σαλάτα, Βεργώνη, Φούκα και Νάστα.

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. καλούνται να παραστούν οι Πρόεδροι ή οι αναπληρωτές τους όλων των Εφετειακών Επιτροπών της Χώρας για να διατυπώσουν τις θέσεις τους».