Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Ακόμα, στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Χαρδαλιάς παραλλήλισε την μετακίνηση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης με εκείνη της περιόδου του «Μένουμε σπίτι», όταν ήταν απαραίτηση επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη, η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δεκατέσσερις ημέρες. Παράλληλα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα είναι απαραίτητη άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, κατόπιν αίτησης στην ΕΡΓΑΝΗ.

Για άλλους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα πρέπει να συμπληρώνεται έγγραφο στην ΕΡΓΑΝΗ, ενώ για δημοσίους υπαλλήλους, εάν χρειαστεί κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, θα είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Παγιώνεται η ανοδική τάση κρουσμάτων και απωλειών

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 θα ισχύσουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες:

Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. Άρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
  • Τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2.
  • Για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.
    Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
  • Στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).
  • Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

‘Αρα το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
  • 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
  • 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
  • 2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Ανοιχτό το λιανεμπόριο

Την απόφαση να μείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην κατηγορία 4, στις “κόκκινες” περιοχές, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για επετειακό έτος 2021, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021” και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

«Όπως έχει αποφασιστεί και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει, και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ό,τι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Αργότερα, και ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εξηγήσεις για τα όσα θα ισχύσουν, σημειώνοντας πως το μέτρο θα ισχύσει και για τα κομμωτήρια και χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες μανικιούρ/ πεντικιούρ. Παράλληλα, διευκρίνησε πως ακόμα και σε περιοχές κατηγορίας 4 στην κλίμακα θα μπορούν από αύριο, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, να λειτουργούν με βάση τα πρωτόκολλα για τις περιοχές της κατηγορίας 3.

Το υπουργείο Παιδείας ζητάει οδηγίες για τις μάσκες στα σχολεία

Στο μεταξύ, οδηγίες σχετικά με τα «διαλείμματα από τη χρήση μάσκας» ζήτησε το υπουργείο Παιδείας από την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου αυτές να σταλούν στις εκπαιδευτικές δομές. Η πρωτοβουλία ήρθε ως επόμενο της ανακοίνωσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στα διαλείμματα, στα σχολεία εκείνα που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία που εντάσσονται στο 3ο και 4ο επίπεδο.

Σε άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (γυμναστική) εξακολουθεί να μην προβλέπεται η χρήση μάσκας, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4681/22-10-2020, κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους αυτών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Τέλος, σημειώνεται από το υπουργείο ότι οι σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές για προληπτικούς λόγους αποτελούν το 0,25% των σχολικών μονάδων της χώρας, και τα τμήματα το 0,47% των τμημάτων της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα κρούσματα εξακολουθούν να προέρχονται «ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο».

Μαγιορκίνης: Βάρος στους νέους

Η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, επεκτάθηκα με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία, μολύνεται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, τα οποία λειτουργούν σαν εμβόλιο για τους ηλικιωμένους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γκ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με covid-19 αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσασταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 90. Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, είπε. Συγκεκριμένα είδαμε μια σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμοξιωλόγων ανέφερε πως η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα ηλιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική. Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».

Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει 40% λιγότερη μόλυνση και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι κινείται πτωτικά. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε με έμφαση, ότι αυτό το ηλικιακό γκρουπ που οδηγεί αυτή την στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. «Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλά, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου περιμένουμε να είναι 70%. Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι αν χρησιμοποιούν οι νέοι μάσκα και κρατούν τις αποστάσεις από τους ηλικιωμένους» υπογράμμισε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί 2,3 εκ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εμβόλια. Ο αριθμός που αφορά τους άνω των 60 ετών, ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.

Η πανδημία σε αριθμούς

Η ένταση του δεύτερου κύματος σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται, αγγίζοντας πλέον τις 500.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με sars-cov-2, δείχνει σημεία αύξησης ξεπερνώντας τα 6000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνά τις 200.000 ανά ημέρα και συνεπώς αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των ανθρώπων που καταλήγουν, ξεπερνά τους 1500 ανά ημέρα. Σε επίπεδο μέτρων, αρκετές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.