Μιλώντας την Τετάρτη στο Κόκκινο 105,5 ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Πέτρος Παππάς αποκάλυψε πως παρότι νοσεί εδώ και 2 εβδομάδες από κορονοϊό παραμένοντας σπίτι του χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία, το όνομά του δεν εμφανίζεται ως θετικό κρούσμα στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), δηλαδή στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Covid-19.

Όπως τόνισε, ο ίδιος διαγνώστηκε θετικός ύστερα από τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο χωρίς, αφού το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου εργάζεται, δεν έχει τη δυνατότητα διαγνωστικών τεστ. Μάλιστα, ο γιατρός ενημέρωσε το νοσοκομείο πως έχει καταγραφεί ως θετικό κρούσμα από το ιδιωτικό εργαστήριο, στο οποίο έκανε το τεστ.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει εάν είναι καταγεγραμμένος σε κάποιο άλλο ιδιωτικό αρχείο, ωστόσο ενώ στο εν λόγω μητρώο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται «καταχωρημένος μόνο ως αρνητικός από ένα προηγούμενο τεστ», στο οποίο είχε επιβληθεί γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την ορθή ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία ανιχνεύονται στα ιδιωτικά εργαστήρια.

«Το ερώτημα είναι, ποιό είναι το επίσημο μητρώο στο οποίο καταγράφονται τα κρούσματα; Είμαι καταγεγραμμένος εγώ και όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί υπάλληλοι; Έχουμε τελικά μια πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα και το Κιλκίς;» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναρωτώμενος τι τελικά συμβαίνει με την πορεία της πανδημίας, ποιος θα πληρώσει για τα λάθη και ποιός τελικά ελέγχει τους ιδιώτες «που, έναντι αδράς αμοιβής, διενεργούν τα μοριακά τεστ» και οφείλουν να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. «Πρέπει, επίσης, να αναζητηθούν ευθύνες γιατί τελικά τα νοσοκομεία δεν εξασφάλισαν τη δυνατότητα μοριακών ελέγχων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση καλύτερα τη στιγμή που υπήρχε και ένας χρόνος 8 μηνών για να προετοιμαστούν» υπογράμμισε.

Όσον αφορά το νοσοκομείο του Κιλκίς, τόνισε πως «δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τεστ, το οποίο προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, καθώς και ενδεχόμενη διασπορά της νόσου, αφού νοσηλεύουμε πιθανά κρούσματα σε ένα τμήμα υπόπτων περιστατικών με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται θετικά και αρνητικά περιστατικά μαζί».

Υποκαταγραφή κρουσμάτων στο Κιλκίς από λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιδιωτικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης που διενεργεί τα τεστ για την πόλη του Κικλίς «καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι και χθες και το έπραξε αθροιστικά» με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 102 κρούσματα το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, εκ των οποίων τα 94 αφορούσαν τους ελέγχους των προηγούμενων ημερών.

«Η ανακοίνωση για εκτόξευση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων σε 102 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η οποία- όπως απεδείχθη- «οφείλεται σε ασύλληπτο λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που αφορούν στην προστασία και την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.