Αύξηση των διασωληνωμένων προβλέπει για τις επόμενες μέρες ο καθηγητής πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης, με τον αριθμό να φτάνει τους 700-750 τονίζοντας πως θα πρέπει να μας απασχολήσει η αυξημένη η θνησιμότητα σε σχέση με τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε πως παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, αναμένεται αύξηση στις διασωληνώσεις, ενώ αιτία αυτή της στιγμή για το δυσανάλογο αριθμό των θανάτων έναντι των διασωληνωμένων είναι η την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο έχει φτάσει στα όρια του με ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακάκης, όταν ένα σύστημα αντέχει να περιθάλψει 10 ασθενείς και δέχεται 30, τότε τα πράγματα δεν γίνονται όπως πρέπει να γίνουν φέροντας ως και παράδειγμα το σύστημα υγείας της Νέας Υόρκης με τη θνητότητα να φτάνει στο 80% εξαιτίας του πολύ μεγάλου ασθενών έναντι των δυνατοτήτων των νοσοκομείων. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ο καθηγητής έκανε λόγο για έλλειψη προηγμένης τεχνολογίας παροχής οξυγόνου, ειδικά στις κλινικές των μονάδων υγείας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των μέτρων περιορισμού σημειώνοντας πως από τις αρχές Οκτωβρίου φαινόταν η εκθετική αύξηση, ιδιαίτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ: «Ασχημη ψυχολογική κατάσταση του προσωπικού, βλέπουν ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ να μην ξαναβγαίνουν»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Κοροξενό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της δομής είναι πλέον σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι από την πίεση και την αύξηση των καθημερινών απωλειών. «Το προσωπικό στην Μονάδα είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, γιατί βλέπουν πολλούς ασθενείς πλέον που μπαίνουν στη Μονάδα, να μην ξαναβγαίνουν».

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Μπάμπης Κοροξενός, σημείωσε πως οι συνάδελφοι του είναι ψυχικά εξαντλημένοι από την αύξηση των θανάτων και την αίσθηση πως «δεν κατάφεραν να βοηθήσουν, γιατί στα χέρια τους δεν έχουν όπλα, δηλαδή φάρμακα».

Από την πλευρά τους και οι ασθενείς είναι, επίσης, επιβαρυμένοι ψυχολογικά, ιδιαίτερα όσοι από αυτούς ενημερώνονται πως πρόκειται να διασωληνωθούν. «Όταν οι ασθενείς έχουν ακόμη έχουν επαφή με το περιβάλλον και τους λες ότι θα τους διασωληνώσεις, είναι σαν να τους λες “πεθαίνεις”. Και δεν τους το λέμε, γιατί κάνει κακό στην ψυχολογία του αρρώστου. Οι πιο πολλοί από αυτούς, όμως, το διαισθάνονται και παίρνουν τηλέφωνο τους συγγενείς τους και τους αποχαιρετούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Σημειώνεται πως συνολικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 230 ασθενείς με κορονοϊό. Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή εφημερία της μονάδας, εντοπίστηκαν 50 νέοι ασθενείς με κορονοϊό μέσα σε 12 ώρες, ενώ στους ήδη 42 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, προστέθηκαν 4 ακόμη άτομα.